Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Magyarország és Szlovénia is gondoskodik a nemzetiségi kisebbségeiről

2013. feb. 8. Hírek | Hozzászólások
Magyarország és Szlovénia is gondoskodik a nemzetiségi kisebbségeiről
 

Magyarország és Szlovénia is gondoskodik a határain belül és azokon kívül élő kisebbségekről, a két ország együttműködése harmonikus – vélekedett egybehangzóan Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ziga Turk szlovén oktatási és kulturális miniszter a pénteki közös sajtótájékoztatójukon Szentgotthárdon.

A tárcavezetők a szlovén kultúra napja alkalmából a magyarországi szlovén kisebbség központjában folytattak négyszemközti munkamegbeszélést, majd az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével és a Magyarországi Szlovének Szövetsége vezetőjével tanácskoztak.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gazdasági gondok ellenére is biztosítani kell a Magyarországon élő nemzetiségek számára a kultúrájuk ápolásához, a nemzeti nyelvű oktatáshoz szükséges feltételeket, és – szavai szerint – az állampolgári jogok gyakorlásában is nagyobb lehetőséget kell adni nekik.

A miniszter emlékeztetett arra, az új választójogi törvény lehetőséget ad, hogy mind a tizenhárom magyarországi nemzetiségnek, köztük a szlovén kisebbség tagjainak is parlamenti képviselete legyen. Még ha nem érik is el azt a kedvezményes szavazatszámot, amely számukra szükséges egy teljes jogú mandátum megszerzéséhez, 2014 tavaszától szószólót mindenképp küldhetnek majd a magyar Országgyűlésbe – emelte ki.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy szlovén kollégájával tárgyaltak a Rába-vidéki szlovén rádió támogatásáról, a nemzetiségi iskolák helyzetének további javításáról, a nemzetiségi pedagógusképzés és a pedagógusasszisztens-képzés támogatásáról.

Ziga Turk szerint számos pozitív elmozdulás történt a Magyarországon élő szlovén nemzetiség támogatásában. A Rába-vidéki szlovén rádiónak hosszabb az adásideje, már elindult a Kétvölgyet és Felsőszölnököt összekötő út építése, a magyarországi szlovén nemzetiségi iskolák finanszírozása biztosított, és mindenképp jelentős elmozdulás az is, hogy a szlovén nemzeti kisebbségnek szószólója lehet a magyar parlamentben – sorolta.

Csak egy ambíciókkal rendelkező, élő kisebbség lehet az, amely meg tudja őrizni értékeit, és hosszú távon képes fennmaradni, ezért az oktatás színvonalának javítására mindkét országban nagy súlyt kell fektetni – fogalmazott a szlovén miniszter.

Ziga Turk a sajtótájékoztatón megoldásra várónak nevezte a szentgotthárdi szlovén múzeum finanszírozásának ügyét, amelyet – szavai szerint – nem lehet kitenni annak, hogy pályázatok útján szerezze meg a működéséhez szükséges forrásokat.

A két miniszter a sajtótájékoztató után közösen megtekintette a szentgotthárdi színházban a Szlovén Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi műsort.

MTI, EMMI

Fotó: MTI, Varga György

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter