Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Magyarország sürgeti a tagállamok romastratégiájának bemutatását

2012. feb. 6. Egyéb | Hozzászólások

Mint ismeretes, a tavalyi év első félévében Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét töltötte be; az elnökség kiemelt prioritásként kezelte az európai roma keretstratégiát. Mind a 27 tagállam megállapodott abban, hogy saját, nemzeti roma stratégiájukat 2011. december 31-ig benyújtják Brüsszelnek.

Az Associated Press (AP) Hírügynökség tudósítója, Pablo Gorondi ennek apropóján készített interjút a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával, Balog Zoltánnal. A cikket többek közt a The Huffington Post és a New York Times is átvette. Mint az AP hírügynökség tudósítója írja: „A magyarországi roma közösségeket támogató programok felügyeletével megbízott kormányzati tisztségviselő arra ösztönzi az európai országokat, hogy korábbi ígéreteikhez híven mutassák be a népcsoport integrációját elősegítő stratégiáikat”.

Balogot idézve közli: „A romák vagy cigányok száma ma Európában 10-12 millióra tehető – leggyakrabban a kontinens lakosságának szegényebb és legkevésbé tanult rétegét képezik. Európa gazdasági válsága lehetőséget teremt arra, hogy jobban figyeljünk e népcsoportra, hiszen ők azok, akik a leginkább szembesülnek a diszkrimináció különböző formáival”. A tudósítás Magyarország roma lakosságát 500 és 800 ezer fő közé teszi és felidézi, hogy a kommunista időkben a romák számára is, csakúgy, mint a többi állampolgárnak, jutott munka; Az országos munkanélküliségi rátával kapcsolatban a cikk megjegyzi, hogy az a romák esetében sokkal nagyobb, mint az országos munkanélküli ráta és sokuk az állam jóléti szolgáltatásain tengődik, ez a fő bevételi forrásuk.
 
A tudósító szerint Magyarország ebben az évben a recesszió lehetőségével szembesül és valószínű, hogy további megszorító intézkedésekre kényszerül az EU-tól és az IMF-től igényelt pénzügyi segítségnyújtás mellett. Ez politikai aknamezővé változtatja a roma célú állami támogatásokat. A gazdasági válság romaintegrációt érintő hatásait firtató kérdésére Magyarország társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt nyilatkozta: “A jelenlegi gazdasági válság, amellett, hogy nehézzé teszi a romaintegráció finanszírozását, számos kihívást is jelent számunkra, hiszen a legszegényebbek még szegényebbé válnak majd.”
 
Gorondi kiemeli, hogy Balog védelmébe vette az integrációs programokat: hangsúlyozva, hogy azok nem tisztán romákat érintő programok.
“Magyar állampolgárok számára kiírt integrációs programokra költünk pénzt. Meg szeretnénk győződni arról, ha egy program 100 embert érint, van közöttük legalább 20 roma származású.” – idéz beszélgetésből, amely az államtitkár irodájában készült. Nem felejti el megjegyezni, hogy az irodát kortárs roma alkotók képei díszítik.

A cikk megemlíti, hogy Spanyolország és Olaszország is – két olyan nemzet, amely jelentős roma népességgel rendelkezik – az öt olyan ország között van, amelyeknek eddig még összefoglalót sem állt módjukban küldeni romaintegrációs stratégiáikról az Európai Bizottságnak, az Unió végrehajtó szervének. A további három tagállam Svédország, Litvánia és Belgium. 2010-ben Franciaország ezernél is több roma bevándorlót toloncolt ki területéről, többségüket Romániába és Bulgáriába, és lerombolt több száz illegális roma telepet is, ez utóbbit nem leplezve bűnmegelőzési- és az illegális bevándorlást tiltó célzattal.

A tudósító kiemeli, hogy Balog szerint Európa egészét kell bevonni a szegénység, a diszkrimináció és a társadalmi kirekesztés elleni harcba. “Remélem, nem lesz megint szüksége az európai országoknak olyan negatív szenzációra, mint a romák Franciaországból történő kitoloncolása, csak azért, hogy valóban elismerjük, a romák ügyével foglalkoznunk kell” – nyilatkozta az államtitkár szerdai interjújában. “Sokan azt mondják nekem, hogy nincs is roma az ő országukban, amire én azt válaszolom, hogy a jövőben bizony lehet.” – mondta az államtitkár az Associated Press-nek adott interjújában.

Az államtitkár az interjúban kiemelte Magyarország erőfeszítéseit Szerbia, Montenegró és a Balkán más potenciális tagjelölt országainak támogatásában, amelyek hasonlóan nagy roma lakossággal rendelkeznek. 

A cikk beszámol róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya Európa egyik legalacsonyabb foglalkoztatási rátájának növelése érdekében közfoglalkoztatási programot hirdetett, hogy minél több aktív, munkaképes embert válasszon le a szociális segélyezési rendszerről.
Balogot idézve: egyik céljuk az volt, hogy meggyőződjenek arról, a romák „legalább arányaiban” részt vesznek gazdasági- és foglalkoztatási programokban, figyelembe véve a közösség munkanélküliségi adatait. A cikk szerint az államtitkár ehhez azt adta hozzá, hogy a programalkotás során európai megfogalmazás szerint “a „kiemelten, de nem kizárólagosan” elvet kell alkalmazni”. Az államtitkár ezt meg magyarázva kifejtette: „Ez azt jelenti, hogy a mélyszegénységet érintő programoknak meg kell tudni határozni, hogy hol érintik a romákat, de ezeknek nem kizárólag rájuk kell koncentrálniuk, hanem mindenki másra is, aki hasonló helyzetben van.”

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter