Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Magyarországon milliók élnek mélyszegénységben, ha sorsukon nem változtatunk, akkor nem lesz sikeres az ország

2011. aug. 17. Egyéb | Hozzászólások

Ózd, 2011. augusztus 17., szerda (MTI)

Magyarországon milliók élnek mélyszegénységben, ha sorsukon nem változtatunk, akkor nem lesz sikeres az ország – mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Ózdon tartott keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus, aki a nap folyamán megnyitotta a Türr István Képző és Kutató Intézet és az ózdi önkormányzat által szervezett Munka + tanulás elnevezésű családi napot, úgy fogalmazott: az ózdi a hátrányos helyzetű kistérségek közé tartozik, és a magyar uniós elnökség idején kidolgozott romastratégia éppen az ózdihoz hasonló hátrányos helyzetű kistérségekre koncentrál.

Mint mondta, a romasratégiának különböző eszközei vannak, ezek a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás és az egészségügyi feltételek javítása, Ózdot és az ózdi kistérséget pedig jószerivel mind a négy terület érinti. Közölte: a borsodi városban önálló igazgatósága lesz a minisztérium háttérintézményének számító Türr István Képző és Kutató Intézetnek. A tárca elképzelései szerint ez adna helyet a roma nők uniós forrásból finanszírozandó képzési programjának is. Az országban kétezer nőt taníttatnának ki úgynevezett szociális asszisztensnek, az egyik ilyen képzési centrum Ózdon lenne.

Az államtitkár hangsúlyozta a lakásrehabilitációs program fontosságát is. Ennek köszönhetően úgy juthatnak lakáshoz a hátrányos helyzetű emberek, hogy ők újítják fel a lepusztult lakásokat, amelyekből Ózdon is számos van. Megemlítette az úgynevezett üvegházprogramot is: épületek bontásából származó üvegtáblákból alakítanának ki üvegházakat romák lakóhelyeinek közelében, önkormányzati földeken, ahol növényeket nevelnének, szintén a Türr István központ támogatásával.

A kormány úgy döntött, hogy Ózd kistérség az új közfoglalkoztatási program keretében a kiemelt térségek közé kerül be, ide több pénz jut majd, még több embert tudnak bevonni ilyen munkába – mondta Balog Zoltán.

További, a témában megjelent Írás: 1; (boon.hu)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter