Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Meg kell törni az „ördögi kört”

2011. máj. 5. Egyéb | Hozzászólások

Metropol-online

Az Európai Bizottság 2011. április 5-én, Strasbourgban mutatta be, milyen keretek között tartja megvalósíthatónak a tagállami romastratégiák európai koordinációját. A Viviane Reding alapjogi- és Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi bevonásért felelős biztosok által jegyzett dokumentum (keretstratégia) decemberig ad időt a tagországoknak a saját nemzeti romastratégiájuk kialakítására. Ez lehet a magyar uniós elnökség félévének egyik nagy sikere.

Ki számít romának? Mit takar az aktivitást serkentő ajánlat? Mi az a krízistérkép? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekről beszélt Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár 2011. április 14-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Magyar Politikatudományi Társaság Nemzetközi és Európai Politikai Szakosztályának vendégeként.

„A cigányok magyarországi jelenléte régre nyúlik vissza: több száz éve támasztják alá különböző dokumentumok. A nagy betelepítések Mária Terézia uralkodása idején történtek. Egy Komárom környéki fiatalember, Vályi István már a 17. században kutatta az indiai szanszkrit és – a falujában hallott – roma nyelv hasonlóságait, sőt, Liszt Ferenc is foglalkozott a roma kultúrával.” – kezdte előadását az államtitkár. „Magyarországot, mint mintaországot tartják számon az EU-ban a romákkal kapcsolatban – a Jobbik előretörése és a romagyilkosságok ellenére is. EU-elnökségünk során ezért is tartottuk fontosnak prioritásként kezelni a romák uniós szintű felzárkóztatását.” – tette hozzá Balog Zoltán.

A négy célterület: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakhatás

Az uniós roma keretstratégia négy célterülete az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás. Az államtitkár szerint az a megfelelő megközelítés, ha először munkahelyeket, minőségi oktatást, megfelelő egészségügyet és lakhatást teremt az ország, és közben odafigyel arra, hogy ebből a romák is szegregációmentesen részesüljenek. A romák a rendszerváltás nagy vesztesei. A kilencvenes években tömegével veszítették el állásukat. „Rosszabb helyzetben vannak, mint húsz éve. Gondoljunk bele, az 1980-as években a roma munkaképes férfiak 85 százalékának volt munkaviszonya. Mára ez drasztikusan megváltozott: öt romából négy munkanélküli. A tradicionálisan cigány szakmákra – edényfoltozás, kovácsolás, kosárfonás, rézművesség, stb. – manapság nincs nagy igény.” – jegyezte meg Balog.

Krízistérképeket készítenek

A keretterv külön intézkedéseket javasol a kibukott diákok továbbképzésére, illetve a vándorló életmódot folytató romák támogatásával kapcsolatban is.

„Idővel az állam ki-, a cigányság pedig bevonult azokba a régiókba, ahol nincs elegendő szolgáltatás (lásd pl. Észak-Magyarország). Ezek ma a szegénység és a kirekesztettség által leginkább sújtott térségek.” – mondta az államtitkár. Járóka Lívia javaslata alapján, az Európa Bizottság – a nemzeti stratégiák kialakításakor – ún. krízistérképek kialakítását szorgalmazza. „Nevesíteni kell ezeket a mikrorégiókat, hogy a fejlesztéseket a megfelelő helyre lehessen koncentrálni. A fő cél ugyanis a társadalmi felzárkóztatás.” – jegyezte meg Balog Zoltán.


A forráselosztáshoz, az adott régió kijelölésén túl, azt is fontos tudni, hogy ki számít romának. „A roma az, akiről a cigány kisebbségi önkormányzat azt mondja.” – mondta Balog Zoltán.

Szigorítják az ellenőrzést

A stratégia sikeréhez továbbá szükség lesz megfelelő ellenőrzési mechanizmusokra is. „Uniós támogatások eddig is érkeztek. Eurómilliárdokat költ az EU a romák felzárkóztatására. De felvetődik a kérdés: miért romlik mégis a helyzetük? Valószínűsíthető, hogy ezek az összegek többségében nem jutnak el a romákhoz semmilyen formában, vagy legalábbis csak nagyon minimálisan” – állítja az államtitkár. „Éppen ezért lesz szükség az ellenőrzés megszigorítására: nem csak monitoring, hanem hatásvizsgálat is kell, illetve az ügyek bekerülésén túl, azok végrehajtását is érdemes lesz vizsgálni.” – tette hozzá.

Kiemelt szerepe lesz a koragyermekkori fejlesztésnek

A mélyszegénységben élő családok gyermekei nehezen tudnak kiszabadulni szüleik életkörülményei közül. Balog Zoltán kiemelte: „legfontosabb feladatunk, hogy megtörjük ezt az ördögi kört – ebben pedig kiemelt szerepe lehet a koragyermekkori fejlesztésnek. Az iskolaérettség gyorsításával, vagyis a megfelelő bölcsődei és óvodai gondozással alapozhatjuk meg a sikert.”


„A roma férfiak várható élettartama 55 év. A nyugdíjazást sem érik el. Ezen változtatni kell! A cigányság helyzetének javításában a két legfontosabb dolog a munka és tanulás, ezért minél hamarabb be kell vonni a roma gyerekeket az állami iskolarendszerbe.” – tette hozzá az államtitkár.

Ha a gyerek iskolába jár, lesz családi pótlék is

Az állami juttatásokat ezentúl teljesítményhez kötik majd. „Már nem csak a rászorultsági elv számít. Az állami juttatások egy részét tevékenységhez szeretnénk kötni, ún. aktivitást serkentő ajánlatok képében. Családi pótlék például csak akkor járna, ha a gyerekek nem iskolakerülők.” – jegyezte meg Balog. „Bár a németek szerint ez egy naiv elképzelés, azt mindenképpen fontos szem előtt tartani, hogy ma minden harmadik magyar állami segítségre szorul (1,2 millióan élnek mélyszegénységben). Valamit tenni kell!” – tette hozzá.

Mind a 27 tagállamnak össze kell fognia

Az EB keretterve még nem a végleges változata az európai romastratégiának, azt még az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. „A következő három hónapban az elnökség feladata az lesz, hogy a Tanácsban a 27 tagállam foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős minisztereivel, a pénzügyminiszterekkel, az oktatási és ifjúsági miniszterekkel és az európai ügyekért felelős miniszterekkel is megvitassák a Bizottság javaslatát, hogy az állam- és kormányfők júniusi ülésükön szavazhassanak róla.” – mondta Balog Zoltán. A tervezet szerint a tagállamoknak 2011 decemberéig kell elkészíteniük saját nemzeti romastratégiájukat, amelyről a Bizottság a jövő év tavaszán fog vélemény mondani.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter