Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Megalakult a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározását előkészítő munkacsoport

2012. Sze. 21. Egyéb | Hozzászólások

 Budapest, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) – Megalakult a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Balog Zoltán miniszter a testület alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, széles társadalmi vita után decemberre elkészülhet az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat.
A tárca vezetője elmondta, a bizottság első ülésén a belügyi és az igazságügyi tárca, az emberi erőforrások minisztériuma, az Országos B í r ó s á g i Hivatal, a rendőrség, az alapvető jogok biztosának képviselői, valamint Halász Pálma, a népi kezdeményezés elindítója vett részt.

 

Balog Zoltán (fotó: Botár Gergely)
 

Megállapodtak abban, hogy a törvényalkotó munkacsoport egy-másfél hónapon belül leteszi az asztalra a konkrét szöveges javaslatát az önálló büntetőjogi tényállás meghatározására. Egyelőre még nem dőlt el, hogy a kifejezés “családon belüli”, “kapcsolati”, “együtt élők közötti” vagy – angolból átvéve – “otthoni” erőszak legyen – tette hozzá.

Közölte azt is a miniszter, hogy Halász Pálma kérésére a Parlamentben közmeghallgatást, nyílt napot szerveznek majd, ahol minden szakmai és civil szervezet kifejtheti álláspontját, és azt a törvényhozás során figyelembe veszik. A kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot, és az érintettekkel együtt elszánt abban, hogy a kapcsolati kiszolgáltatottságból ne következhessen se lelki, se fizikai erőszakos cselekmény – tette hozzá.


A miniszter arról is beszélt, hogy ma több szabály érinti a területet, ezért első lépésként összegyűjtik az összes ilyen büntetőjogi és polgári jogi rendelkezést.

Az MTI kérdésére Balog Zoltán elmondta, a munkacsoport két hét múlva találkozik újra, és a testületbe a civilek addigra már szakértőket is delegálnak.

Halász Pálma a sajtótájékoztatón megköszönte, hogy a civilek részvétele megmaradt a jogszabály-előkészítő folyamatban; ezzel arra utalt, hogy kezdeményezőként a szerepük véget ért volna azzal, hogy az Országgyűlés napirendre tűzi az ügyet. Azt mondta, lehetőséget kaptak arra, hogy “a sajtó teljes bevonásával és a civilek részvételével és kontrolljával” figyelemmel kísérjék a folyamatot.

Véleménye szerint az általuk felvetett ügyben mindenki érintett az országban, ezért közös társadalmi érdek a jogszabály megalkotása. Egy megfelelő jogszabály elfogadásával életeket menthetnek meg és tehetnek jobbá – emelte ki. A kezdeményezés azért is időszerű, mert 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve – mondta.
(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter