Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Megalakult az Emberi Jogi Munkacsoport

2012. Már. 29. Egyéb | Hozzászólások

Össz-kormányzati képviselettel, tizenkét államtitkár részvételével 2012. március 29-én, Budapesten megalakult az Emberi Jogi Munkacsoport, melynek elnöke Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A Kormány 1039/2012 (II. 22.) határozatában rendelkezett az Emberi Jogi Munkacsoport életre hívásáról, melynek fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az emberi jogok érvényesülését Magyarországon, konzultációt folytasson ennek érdekében civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, valamint alkotmányos szervekkel, emellett pedig elősegítse az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos szakmai kommunikációt.

Kiemelt fontosságú célja, hogy figyelemmel kísérje az ENSZ Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) Munkacsoportjának 11. ülésén (2011 májusában) Magyarország vonatkozásában tett, és általa részben vagy egészben elfogadott ajánlások végrehajtását. Továbbá feladata az is, hogy javaslatokat tegyen a Kormány részére a jogalkotás és jogalkalmazás vonatkozásában, biztosítandó az emberi jogok maradéktalan érvényesülését Magyarországon.

A Munkacsoport tárcaközi szervként működik, tagjai a minisztériumok emberi jogi tekintetben hangsúlyos területet képviselő államtitkárai: így a belügyi, a honvédelmi, az egyházi- és nemzetiségi ügyek, az igazságügyi, a kormányzati kommunikációs, a társadalmi felzárkózási, a külügyi, az uniós ügyi, a foglalkoztatáspolitikai, a szociális, család- és ifjúságügyi, továbbá az egészségügyi és az oktatási államtitkárok vesznek részt az üléseken kormányzati részről.

A Munkacsoport első ülésén arról határozott, hogy megalakítja az Emberi Jogi Kerekasztalt, amelynek célja, hogy a munkacsoport konzultációt folytathasson az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, továbbá ajánlásokat fogalmazzon meg a munkacsoport tevékenységével, feladataival összefüggésben. Tagjai többek között a civilszervezetek delegáltjai lesznek, így képviseltethetik magukat többek között a nemzetiségek, a nők, a gyermekjogok szakértői, az idősek, a fogyatékkal élők jogaival foglalkozók és a klasszikus szabadságjogok érvényesülésével foglakozó szervezetek. A Kerekasztal tagjai között helyet kapnak – a munkacsoport tagjai mellett – az alapvető jogok biztosa, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnöke, valamint az elnök által részvételre és véleményalkotásra felkért alkotmányos és civil szervezetek képviselői. A civil tagok kiválasztására pályázatot írnak ki.

A Munkacsoport negyedévente legalább egy alkalommal tartja meg majd üléseit.

Budapest, 2012. március 29.

Sajtóiroda
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter