Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál

2016. jún. 10. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál
 

Az operának a kultúrában betöltött jelentős szerepéről beszélt egyebek mellett az emberi erőforrások minisztere Miskolcon, a Bartók Plusz Operafesztivál megnyitóján pénteken.

Balog Zoltán azt mondta: Miskolcon otthon van Bartók Béla. Emlékeztetett: Bartók Béla születetésének 135., halálának 70. évfordulójáról megemlékezve a kormány az idei évet Bartók-emlékévnek nyilvánította, és az ehhez kapcsolódó programokra több mint egymilliárd forintot biztosít. A miniszter úgy fogalmazott: a Bartók Plusz Operafesztivál a világ legjelentősebb Bartók fesztiválja, a nagy zeneszerő szellemiségét képviseli, befogad és inspirál, támogatja a tehetségeket és megbecsüli az értékteremtő művészetet, emellett a zene, a színház, a művészetek egységét kínálja. Úgy vélte, a Bartók Plusz Operafesztivállal Miskolc az elmúlt másfél évtizedben kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben. A fesztivál pénteki nyitógálájn Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) adott koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A rendezvény keretében a június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra. A Kelet-közép-európai Operamustrára, a térség operaéletét bemutató sorozatra Moszkvából, Konstancából, Bukarestből és Krakkóból érkeznek művészek. Az idei ősbemutató Beischer-Matyó Tamás zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája lesz a Budapesti Operettszínház vendégjátékában. A “Legyen az opera mindenkié!” elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják az érdeklődők június 17-én. A fesztivál záróhangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható Kocsis Zoltán vezényletével.

(MTI)

Bartók Plusz

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter