Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Megkezdődött a Zempléni Fesztivál

2016. aug. 12. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Megkezdődött a Zempléni Fesztivál
 

 A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjével péntek este megkezdődött a jubileumi, huszonötödik Zempléni Fesztivál a sárospataki Rákóczi-várban.

Az előadáson felcsendült Mozart Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára és zenekarra írt műve, amelynek szólistái Kokas Katalin és Kelemen Barnabás voltak, és a Bartók-év keretében a zeneszerző A kékszakállú herceg vára című operáját is hallhatta a közönség.

A koncert előtti megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében egyebek mellett hangoztatta, hogy a kormány, a Nemzeti Kulturális Alap egyetlen vidéki fesztivált sem támogat olyan mértékben, mint a zemplénit, összességében csaknem száz millió forinttal. Ez a jubileumnak is szól – tette hozzá a politikus, aki szerint Zemplénben olyan közönség van, amely ezt a kultúrát értékeli, befogadja, becsüli. A miniszter úgy fogalmazott: azért is érdemes plusz eszközökkel is támogatni ezt a fesztivált, mert huszonöt éven keresztül kitartottak a kultúra mellett egy olyan vidéken, amely számára a rendszerváltás nemcsak jót, hanem nehézségeket is hozott. Mint mondta, a Zempléni Fesztiválban az a különleges, hogy a magyar és az egyetemes kultúrának olyan gyöngyszemei, állnak színpadra, akiket bárhol a világon – Berlinben, Londonban vagy Tokióban – tisztelnek, becsülnek, szeretnek. Ezek a művészek évről évre eljönnek erre a fesztiválra, ide Zemplénbe. És ez nem kis dolog – tette hozzá, kiemelve Kokas Katalint, Kelemen Barnabást, Miklósa Erikát.

 Az augusztus 21-ig tartó rendezvény fókuszában ezúttal is a komolyzene szerepel, de a jazz kedvelői is számos program közül választhatnak. Zemplén több kisebb-nagyobb településén – egyebek mellett Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Tokajban, Szerencsen – szabadtéri helyszíneken, műemléképületekben, várakban adnak műsort neves magyar szólisták, együttesek és külföldi vendégművészek. Az érdeklődőket mintegy hatvan rendezvény várja a fesztivál tíz napja alatt. A fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 14-én szintén a sárospataki Rákóczi-várban lép színpadra, és szerepel a rendezvényen Vashegyi György vezetésével a Purcell Kórus, valamint a 25 éves Orfeo Zenekar is.

Az egyik legnagyobb szabású eseményt augusztus 19-én a közelmúltban átadott Tokaj Fesztiválkatlanban tartják, Rossini A sevillai borbély című operáját Káel Csaba állítja színre. Szintén itt látható a Budapesti Operettszínház előadásában a Mágnás Miska. A fesztivál idején rendezik meg – Hollerung Gábor irányításával – ifjú muzsikusok számára a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, valamint gasztronómiai és családi programok is várják a látogatókat.

A záró koncerten augusztus 21-én Haydn A teremtés című oratóriuma lesz hallható. A jubileumi fesztiválon minden este szól a jazz Sárospatakon és a környező településeken, pénteken este egy új formáció, az Oláh Krisztián Quartet mutatkozott be, szombaton pedig pedig egy régi fesztiválvendég, Jörg Hegemann, boogie-woogie zongorista ídézi fel muzsikájával a harmincas évek Chicagóját. A sárospataki Makovecz téren fellép még többek között a város szülötte, Plósz Titanilla és zenekara a Canarro, akik a “The Hungarian Gipsy Swing” műsorukkal érkeznek, valamint a Pecze Balázs Quartet. A jazzkoncertek sorát a szintén negyedszázados fennállását ünneplő Trio Midnight – Oláh Kálmán, Egri János és Balázs Elemér – zárja augusztus 21-én.

(MTI)

Zemplén


Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter