Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Mind többen vehetik igénybe az elemi látásrehabilitációt

2012. okt. 16. Hírek | Hozzászólások

A Vakok Állami Intézete az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 1,2 milliárd forintot nyert a látássérültek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztésére, hogy a rászorulók az egész országban magas minőségű szolgáltatásokhoz juthassanak – hangzott el a Fehér Bot világnapja alkalmából rendezett megnyitó ünnepségen a Vakok Állami Intézetében.

A nyertes pályázat keretében lehetőség nyílik egyebek mellett a felnőtt korú látássérültek komplex állapotfelmérésére és látásvizsgálatára, rehabilitációt működtetnek olyan megyékben, ahol jelenleg nehezen elérhető a szolgáltatás, valamint a látássérültekkel foglalkozó szakembereket szakmailag támogatják, módszertani központot alakítanak ki és működtetnek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón kiemelte: azért is fontosak ezek a napok, mert felhívják a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élő emberekben rejlő értékekre, tehetségükre, különleges adottságaikra.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nyertes pályázat mellett kitért arra is, hogy a rehabilitációs szolgáltatás elérhetőségének javítása és további minőségi fejlesztés érdekében a Kormány az Új Széchenyi Terv keretén belül 1,3 milliárd forintos támogatást nyújt egy új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létrahozására egy Budapesten és Pest megyén kívüli térségben. Az új telephely létesítésével olyan új képzési központ is létrejön, amely lehetővé teszi a komplex rehabilitáció kiegészítését például nyelvi, informatikai és egyéb olyan képzési programokkal, amelyek hozzájárulhatnak a későbbi munkaerő-piaci integráció sikeréhez.

A Fehér Bot világnapja alkalmából a Vakok Állami Intézetében több kiállítás is megtekinthető: a Mesehősök kerámiaképeken című tapintható tárlatot Jankovics Marcell filmrendező nyitotta meg. A 25 mesekép Flamann Ildikó fazekas-keramikus munkája.

Az Ügyes kezek kiállítás betekintést nyújt a Vakok Állami Intézete kézműves szakköreinek munkáiba, láthatóvá, tapinthatóvá válik minden olyan alkotás, amelyet látássérült lakók a különböző foglalkozásokon és önállóan készítettek. A rendezvénysorozat ideje alatt az intézmény állandó kiállítása, az Arcmás kiállítás is megtekinthető, amelyen tapintható formában elkészített, gipsz alapú, speciális gumiszerű anyaggal bevont maszkok révén a látássérültek tájékozódhatnak a közszereplők arcáról.

Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ember él, kutatások szerint számuk évente 4-6 ezer fővel nő. Ma már a vakságot okozó betegségeknek mintegy 80 százaléka például szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne, a bekövetkező megbetegedéseknek pedig mind nagyobb része gyógyítható” – mondta el Szabóné Berta Irén, az intézmény igazgatója. A programsorozat már október elején megkezdődött és egészen a hónap végéig tart.

Az ENSZ 1969-ben október 15-dikét a vakok világnapjává nyilvánította. A magyar Országgyűlés 2010-ben az új alaptörvénybe foglalta, hogy “Magyarország védi a fogyatékossággal élő személyeket, és segíti esélyegyenlőségük megvalósulását”.

MTI, EMMI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter