Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Mintegy ötszáz birkából készül pörkölt a karcagi birkafőző fesztiválon

2017. jún. 24. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Mintegy ötszáz birkából készül pörkölt a karcagi birkafőző fesztiválon
 

A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az elmúlt évi rekordhoz hasonlóan az idén is mintegy ötszáz állatból készítik el a XIX. karcagi birkafőző-fesztivál második, szombati versenynapján. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kétnapos rendezvény hivatalos megnyitóján a karcagi birkafőző fesztivált a magyar kultúra egyik fontos értékeket hordozó ünnepének nevezte.

A karcagi birkapörkölt hagyománya hungarikum, és egy közvéleménykutatás szerint legalább annyira népszerű és elismert, mint a magyar íjászat vagy a solymászat, mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy ugyanabba a régi, pusztai nomád örökségbe tartozik, amely a kunok szívéhez közel álló különleges érték. Ennek az értéknek a fennmaradásához generációk odafigyelése és a tudás átörökítése szükséges – fűzte hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a birkafőző fesztivál a magyar népi hagyományok egyik jeles eseménye. Megköszönte a Karcagi Birkafőzők Egyesületének, hogy tagjai évről-évre összegyűjtik a főzőket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig arról beszélt, hogy a birkafőzés több száz éves, a kultúrához tartozó hagyomány.

A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi zsűri, valamint a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.

A kulturális és szórakoztató műsorok már péntek délután megkezdődtek a karcagi fesztiválon és szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. A rendezvényen  hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek,  hungarikum pálinkák és borok kóstolójával, vásárával várják az érdeklődőket.

(MTI)

Karcagi birkafőző fesztivál

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter