Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Nagyszabású sportversenyek megrendezésének kérdéseiről egyeztetett Balog Zoltán Azerbajdzsánban

2015. jún. 25. Hírek | Hozzászólások

Egyebek mellett nagyszabású sportesemények megrendezésének általános kérdéseiről egyeztetett csütörtökön Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Azad Rahimov azeri sport- és ifjúsági miniszterrel a kaukázusi ország fővárosában, Bakuban, ahol jelenleg az első alkalommal megrendezett Európai Játékokat tartják. Balog Zoltán az MTI-nek telefonon azt mondta, a sportversenyek rendezésének előnyeiről, hátrányairól és esetleges kockázatairól egyeztettek a sport- és ifjúsági miniszterrel. Szóba került a létesítmények utóhasznosítása, valamint infrastrukturális kérdések is.

Az emberi erőforrások minisztere kijelentette, Magyarországnak is célja az, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt szervezzen, és a tapasztalatszerzés céljából látogatott Azerbajdzsánba. Emlékeztetett arra, hogy az eredeti tervekhez képest korábban, 2017-ben rendezik Budapesten a vizes világbajnokságot, valamint Magyarországon zajlik 2017-ben a cselgáncs-világbajnokság is. A június 12. és 28. között, több mint hatezer sportoló részvételével zajló Európai Játékokról szólva Balog Zoltán megjegyezte, nagy kísérlet, hogy az ázsiai és az amerikai játékokhoz hasonlóan az európai kontinensen is létrehoznak egy hasonló versenyt.

Az MTI kérdésére a 2016-os, Budapesten megrendezendő európai sportminiszteri értekezletről szólva az emberi erőforrások minisztere azt mondta, úgy szeretnék a találkozót megszervezni, hogy az valóban a sport jövendő nagy kérdéseiről szóljon. Hozzátette, bár a kormány még nem foglalt állást, de Magyarország a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésének megpályázásán gondolkodik. Úgy vélte, a sportminiszteri találkozó ennek egyfajta előkészítését, valamint a magyar sportteljesítmények bemutatását szolgálja majd. Balog Zoltán hozzátette, az értekezletet szeretnék összekötni egy doppingellenes konferenciával is.

Emellett a tárcavezető Abulfaz Garayev kulturális és turisztikáért felelős miniszterrel egy kulturális munkaterv kialakításáról, Mikayil Jabbarov oktatási miniszterrel pedig a Stipendium Hungaricum oktatási programról tárgyalt, amelynek keretében 200 azeri egyetemi hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemen. Balog Zoltán elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem kihelyezett bakui fakultásának megvalósítása kapcsán magyar delegáció egyeztetett Azerbajdzsánban.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter