Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nem Brüsszel dolga a nemek esélyegyenlőségének szabályozása a vállalati szférában

2012. okt. 1. Egyéb | Hozzászólások

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint nem Brüsszel dolga a férfiak és a nők esélyegyenlőségének szabályozása a vállalati szférában.

Balog Zoltán ezt pénteken Gurmai Zita szocialista európai parlamenti képviselő nyílt levelére reagálva közölte. Az ellenzéki politikus azért kereste meg levélben a minisztert, mert szerinte a kormány – több más uniós tagállammal együtt – tiltakozott az ellen, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős tagja olyan javaslatot készül a bizottság elé tárni, amely 40 százalékos női kvótát írna elő a nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban.

“Kár, hogy egyébként fontos ügyben írt levelét rögtön egy csúsztatással, hamisítással kezdi” – fogalmaz a tárcavezető az MTI-hez is eljuttatott levelében. Balog Zoltán szerint ugyanis korábban nem a női kvótáról nyilatkozott a Redingnek írt levelében, hanem arról a szintén igen fontos kérdésről, hogy mely ügyeket kell és lehet az Európai Bizottságnak szabályozni, s melyek a nemzeti hatáskörbe tartozó területek.

Szerintünk a férfiak és a nők esélyegyenlőségének a vállalati szférában történő szabályozása nem Brüsszel dolga – közölte a miniszter, megjegyezve: a kormány konkrét intézkedésekről tud beszámolni, hogy Magyarország mit tesz a nők és férfiak esélyegyenlőségéért.

Példaként említette erre, hogy a nemzetgazdasági miniszter idén áprilisban a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek feladata a nők foglalkoztatása előtt álló akadályok meghatározása, majd javaslattétel azok megoldására. A miniszteri biztos célként tűzte ki, hogy megakadályozza a nők inaktív státuszba kerülését, valamint stratégiát alkot a gyermekfelügyelet, a munkaerő-piaci diszkrimináció és a felnőttképzés területén is – fűzte hozzá.

Balog Zoltán felidézi továbbá, hogy ő vezeti azt a munkacsoportot, amely a kapcsolati, családon belüli erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozik. Mint írja, munkájuk eredményeképp decemberre elkészül az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat.

Az emberierőforrás-miniszter levelének végén arra hívja fel Gurmai Zita figyelmét, hogy bátor kiállása az egyenjogúságért hitelesebb lenne, ha az MSZP-SZDSZ-kormány idején is “ilyen harcos lett volna”. A miniszter szerint a képviselő pártjának nyolc éve volt ezekre az ügyekre, az érdemi előrelépéseket azonban éppen az MSZP ellenállása akadályozta meg.

Gurmai Zita nyílt levelében személyes találkozót kezdeményezett Balog Zoltánnal az ügyben, ezt a miniszter válaszában azzal a kitétellel fogadta el, hogy nem “csúsztatáson alapuló témakör”, hanem érdemi kérdések kerülnek szóba.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szeptember 6-án arról tájékoztatta az MTI-t: Magyarország nem támogatja, hogy kötelező érvényű uniós szabályozással, kvóták megállapításával javítsák a nők arányát a tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatótanácsaiban, hiszen ez elsősorban a vállalatok és nem az állam feladata lenne.

(MTI, EMMI)

>

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter