Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Nem kell a magyar romák tömeges hazatérésére számítani Kanadából

2012. okt. 8. Egyéb | Hozzászólások

Nem kell számítani a magyar romák tömeges hazatérésére Kanadából, mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter telefonon az MTI-nek hétfőn, Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszterrel folytatott budapesti találkozója után. A magyar miniszter arról is beszélt, hogy a kanadai kormány szigorításainak köszönhetően a jövőben már nem éri meg haszonszerzésből politikai menedékjogot kérni az észak-amerikai államban.

 

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (j) fogadja Jason Kenney, kanadai bevándorlásügyi minisztert Budapesten, a minisztérium épületében 2012. október 8-án. MTI Fotó: Földi Imre

 

Balog Zoltán elmondta, kollégájával egyebek mellett arról tárgyaltak, mi az, ami a magyar romákat Kanadába vonzza, illetve mi az oka annak, hogy Magyarországról eltávoznak. Közölte, arról tájékoztatta Jason Kenney-t, hogy politikai okokból senkinek sincs oka elhagynia Magyarországot. Mint fogalmazott, hazugság azt állítani, hogy Magyarországon bárkit szervezetten üldöznek.

Jelezte ugyanakkor, kollégájának őszintén beszámolt azokról a nehézségekről is, amelyek nemcsak a romákat, hanem a Magyarországon élő valamennyi szegény embert érintik, továbbá ismertette azokat a kormányzati programokat is, amelyekkel segíteni próbálnak rajtuk.

Balog Zoltán utalt arra, hogy korábban Kanada “nagyvonalú” szociális ellátórendszert biztosított a bevándorlóknak, és ez vonzó lehetett az oda érkezőknek. Jelezte ugyanakkor, hogy Kanada azóta súlyosan korlátozta a kedvezmények igénybevételi lehetőségét, így már senkinek sem ajánlják, hogy ott “nyomós ok nélkül” politikai menedékjogot kérjen. “Aki most oda érkezik, az már nem fog minden kedvezményt megkapni azonnal csak azért, mert azt mondja, hogy ő politikai menekült” – fogalmazott Balog Zoltán.

 

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (b) és  Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter (j) tárgyal Budapesten, a minisztérium épületében 2012. október 8-án. MTI Fotó: Földi Imre

 

Elmondta, a kanadai miniszter megnyugtatta, hogy a magyar romák tömeges, hirtelen hazatérésével Magyarországnak nem kell számolnia, Kanada erre nem kényszeríti az érintetteket. Jelezte, jelenleg “tízezres nagyságrendben” élhetnek magyar romák Kanadában.

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy Kanada indított egy visszatérést segítő, ösztönző programot, amelyben ingyenes repülőjegyet, illetve természetbeni támogatást is adnak. Hozzátette: ebben a programban eddig mindössze 31 magyar roma vett részt, így nincs szükség a magyar kormány különleges intézkedésére.
Közölte, Kanadában olyan rendszert alakítottak ki, hogy mostantól senkinek ne érje meg haszonszerzésből politikai menedékjogot kérni. Hozzátette: más kérdés, ha valaki Kanadában gazdasági tevékenységet akar folytatni, vagy munkát keres.

Kérdésre közölte azt is, hogy a találkozón nem esett szó a Magyarországgal szembeni vízumkényszer bevezetéséről.

MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter