Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Nem szabad feledni a kelet-európai diktatúrákat

2013. dec. 16. Hírek | Hozzászólások
Nem szabad feledni a kelet-európai diktatúrákat
 

Nem szabad elfelejteni az 1989-ben megbukott kelet-európai diktatúrákat – mondta Balog Zoltán hétfőn Berlinben egy kiállítás megnyitóján, amely a soproni páneurópai piknik történetét dolgozza fel.

Az első szakadás a vasfüggönyön című német-magyar kiállítást megnyitó beszédében a miniszter kiemelte: a kelet-európai diktatúrák bukásának történetéből az a tanulság, hogy “a szabadság drága jószág”, ezért emlékezni kell és az emlékeket tovább kell adni. Különben az 1989 óta felnőtt nemzedéknek úgy tűnhet, hogy a szabadság természetes adottság.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a kommunizmus és a kommunizmustól való búcsú történetét érthetővé és átélhetővé kell tenni, mert csak így erősödhet a fiatalokban a meggyőződés, hogy soha többé nem lehet börtön a hazájuk.

Hozzátette: 1989 kortanúi köszönettel is tartoznak azért a “kiváltságért”, hogy “végigmehettek a szabadság hiányából a szabadságba vezető úton”.

A kiállítást német részről megnyitó Michael Stübgen, a konzervatív CDU politikusa, parlamenti képviselő beszédében egyebek között kiemelte, hogy az első szakadást a vasfüggönyben a magyar kormány 1989 nyarán meghozott döntése okozta, amellyel egyoldalúan felmondta a magyar-keletnémet utasforgalmi megállapodást és lehetővé tette, hogy az NDK-állampolgárok szabadon távozhassanak bármely államba, amely hajlandó beengedni őket. A magyar kormány döntése mögött “hideg számítás és pragmatizmus” volt, de visszafordíthatatlanná tette a német egységhez is elvezető folyamatot, amit a németek soha nem felejtenek el a magyaroknak – mondta a politikus.

A vándorkiállítás az 1948-tól 1990-ig tartó korszak történetébe beágyazva mutatja be a magyar-osztrák határ Sopron térségében húzódó szakaszán 1989. augusztus 19-én rendezett páneurópai piknik történetét. A fényképekből, filmfelvételekből, más eredeti dokumentumokból és szakértői kommentárokból álló kiállítást egyebek között a keletnémet állampárt történetének feldolgozásával foglalkozó német állami alapítvány (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur) és a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közreműködésével szervezték.

A kiállítást először 2011-ben mutatták be Berlinben, ezúttal pedig, a határnyitás 25. évfordulójára készülve a magyar nagykövetségen állították ki. A megnyitón több mint száz vendég, magyarok és németek vettek részt.

Az ellenzéki csoportok kezdeményezésére szervezett páneurópai pikniken néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt. A Magyarországon keresztül a vasfüggöny nyugati oldalára áttelepülni vágyó több ezer keletnémet állampolgár közül ekkor több százan keltek át Ausztriába. A pikniket a kelet-európai diktatúrák bukásához vezető folyamat fontos állomásaként tartják számon.

MTI, EMMI

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter