Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért a kommunizmus

2011. máj. 2. Egyéb | Hozzászólások

Schmitt Pál köztársasági elnök Vlagyimir Bukovszkij neurofiziológusnak, emberi jogi aktivistának a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásáért tett erőfeszítéseiért adományozta – a miniszterelnök előterjesztésére – a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Az ünnepségen Orbán Viktor beszédében kiemelte: tőle tanultuk, hogy a kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért. Vlagyimir Bukovszkij beszédében úgy fogalmazott: a jó kormány feladata nem az, hogy elhozza a földi paradicsomot, hanem az, hogy megakadályozza, hogy pokollá váljon életünk.

Az előtt az ember előtt tisztelgünk ma, aki a kommunista diktatúra áldozataként, a hatalmi önkény elleni harcra tette fel az életét. Az igazság adott erőt mindazoknak, akik életüket kockáztatták a totális diktatúra évtizedeiben. Az igazság adott erőt millióknak a szenvedés és megaláztatás óráiban. Az igazság adott erőt Vlagyimir Bukovszkijnak is, a szovjet idők ismert ellenállójának, polgárjogi harcosnak és közírónak, hogy küldetését teljesíthesse – hangsúlyozta köszöntő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Tőle tanultuk, hogy a kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért – tette hozzá.

Egy kiváló közép-európai gondolkodó szavait idézve a kormányfő úgy fogalmazott: a XX. század totalitárius rendszerei rámutattak arra, hogy létezik egy veszély, amelynek létéről senki nem tudott. Ez a veszély az emlékezet eltüntetése – mutatott rá Orbán. Annak a nyomait, ami létezett, vagy eltörlik, vagy álcázzák és átalakítják. Hazugságok és koholmányok lépnek a valóság helyébe – jellemezte a totális rendszereket a kormányfő.

Az embertelen rendszerek kegyetlenségeit taglalva a miniszterelnök leszögezte: ezeket a diktatúrákat csak egy valami állíthatja meg, ez pedig az ember. Az ember, akit porszemként félresöpörtek az útjukból, az az ember, akit a kommunizmus a legkevésbé sem tisztelt – tette hozzá.

A kormányfő Vlagyimir Bukovszkijt méltatva kiemelte: ő minden energiáját a nyugati közvélemény felrázásának szentelte. Mindezt fegyelmezetten, illúziók nélkül, és mindig tárgyilagosan tette. Ma sokan úgy érzik, hogy kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a kommunizmus áldatlan örökségével foglalkozzunk. Minek foglalkozni a múlttal, amikor az élet újabb és újabb húsbavágó kihívások elé állít bennünket? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Elsősorban – ahogy a kitüntetett vallja – azért, mert “a múlttal való szembenézés nem dekadens hobbi, hanem a jövő szempontjából létfontosságú cselekvés” – fogalmazott Orbán. Ezzel összefüggésben kiemelte: a magyarok a történelmük során megtanulhatták, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli, és végül mindkettőt elveszíti.

 

Bukovszkij: Magyarország példát mutatott 1956-ban a kommunizmus elleni harcban

Vlagyimir Bukovszkij köszönetét fejezte ki a magas rangú kitüntetésért, és beszédében kiemelte: a jó kormány feladata nem az, hogy elhozza a földi paradicsomot, hanem az, hogy megakadályozza, hogy pokollá váljon életünk. Az emberi jogi aktivista ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország példát mutatott 1956-ban a kommunizmus elleni harcban, de a döntő pillanatban nem volt felkészülve a világ arra, hogy megdöntse azt, és 1991-ben sem volt hajlandó arra, hogy megbüntesse méltóképp annak kiszolgálóit – szögezte le.

Bukovszkij összesen 12 évet töltött börtönökben, büntetőtáborokban és pszichiátriai klinikákon szovjetellenes agitáció miatt egészen addig, amíg 1976-ban a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottsága politikai bizottságának döntése nyomán ki nem cserélték Luis Corvalán chilei kommunista vezetőre, és meg nem fosztották szovjet állampolgárságától. Az író 1992-ben Borisz Jelcin utasítására nyerte vissza állampolgárságát.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter