Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Nem veszi komolyan a kormány saját döntési moratóriumát

2010. Már. 9. Egyéb | Hozzászólások

A kormány személyi döntésekkel kapcsolatos határozatát veszi semmibe a szociális minisztérium az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság négy civil tagjára vonatkozó pályázatával – jelentette ki Balog Zoltán.

Sajtótájékoztatóján a fideszes képviselő elmondta, hogy a kormány az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság négy civil tagjának helyére kíván új jelölteket állítani, ennek érdekében pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium – március 15-i határidővel – pályázatot írt ki.

Balog Zoltán hangsúlyozta: Herczog László minisztériuma annak ellenére tette ezt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök maga jelentette be, kormánya március 1-jét követően már nem hoz személyi döntéseket, a kérdéses tisztségek betöltése pedig csak szeptemberben lesz esedékes.

Balog Zoltán az esettel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy “a törvényességet alaposan megkérdőjelező” eljárást nem lehet másként értelmezni, mint “a bukás előtt álló kormány egyik utolsó próbálkozását arra, hogy a kádereit további évekig bebetonozza”.

Balog furcsának nevezte magát a pályázati kiírást is: “mintha már ott lenne a szemük előtt, kiket szeretnének ezekre a pozíciókra megválasztani”.

Mint mondta, kizárják a jelölésből a nem országos hatáskörű és nem közhasznú szervezeteket, vagyis a civil szektor mintegy 90 százalékát, illetve az uniós referenciákkal nem rendelkező új belépőket is.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a jelöltekről szóló döntésből ki vannak zárva a civilek és a szakértők, hiszen azt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), a Külügyminisztérium (KüM) és a szociális tárca által összeállított bizottság hozza meg.

A Fidesz a jelöltállítás visszavonására szólítja fel a szociális minisztert, Bajnai Gordontól pedig azt várja, hogy indítson vizsgálatot, miért szegte meg Herczog László a kormányfő kinevezésekkel kapcsolatos döntését – hangsúlyozta.

Balog Zoltán jelezte: ha a kormány mégis végigviszi a jelölési folyamatot, úgy választási győzelme esetén a Fidesz-kabinet vissza fogja vonni a jelöléseket, és a rendelkezésre álló szeptemberi határidőig egy új, tisztességes jelölési folyamatot indít el.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter