Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülése

2016. Sze. 16. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülése
 

Az ország gazdasága jó irányba halad, csökken a munkanélküliség, emelkednek a bérek, a családok jobban élnek Magyarországon, a családtámogatási rendszer egész Európában egyedülálló – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kibővült Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén a Pesti Vigadóban, pénteken Budapesten.

Hozzátette: a tanács alakuló ülése óta eltelt öt év alatt sok kitűzött célt elértek. A munka korántsem fejeződött még be, a megkezdett közös gondolkodást folytatják.  Az idén módosult NGTT-törvény szerint a tanács hat oldalból áll, a gazdasági, munkavállalói, civil, egyházi és tudományt képviselő oldalak kiegészültek a művészeti oldallal, ezt a Magyar Művészeti Akadémia négy delegáltja képviseli.  A pénteki tanácskozáson a résztvevők egyeztettek a magyarországi foglalkoztatás helyzetéről és a munkaerőhiányról.

Balog Zoltán az érdekegyeztetés fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy a tanács feladata mindezen túl az értékegyeztetés is. Minden jó politikának az ismérve, hogy az érdekeket és az értékeket egymást erősítően tudja kapcsolatba hozni – fejtette ki. Örömét fejezte ki, hogy az NGTT átalakulásával a tanácsba a magyar nemzeti közösségnek olyan képviselői is bekerültek, akiknek mondanivalója van az érdek- és értékközösségben.

Az emberi erőforrások minisztere reményét fejezte ki, hogy a tanács munkája sikeres lesz. “Érdemes egymást meghallgatni, jobban járunk, ha konszenzussal megteremtett döntéseket hajtunk végre” – mondta a miniszter. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, a művészeti oldal képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy a testületben immár az MMA is képviselteti magát.

Hozzátette, hogy az ülésnek helyet adó épületben számos olyan kulturális, gazdasági, vagy politikai tevékenység is zajlik, ami Magyarország számára döntő. Különösen olyan kritikus történelmi időben, mint a jelenlegi. Szavai szerint az idősebb korosztály abban a tudatban él, hogy a magyar történelemnek 45 éves “katasztrofális” lemaradása van a világtól. Ennek a lemaradásnak tart a törlesztése, ami hihetetlen emberi, és anyagi küzdelemmel jár. Ha egy kormány, a politika kész a javaslatok meghallgatására, akkor az jót tesz a lemaradás feldolgozásában – mondta.

 Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az NGTT ülést levezető elnök azt emelte ki az ülés nyilvános megnyitóján, hogy a párbeszéd visz előre. A törvény értelmében a testület azért jött létre, hogy megvitassa a gazdaság és a társadalom fejlődését érintő átfogó ügyeket, a kormányzati ciklusokon átívelő nemzeti stratégiákat, valamint a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez szükséges szociális modellek kidolgozását és megvalósítását.

(MTI)

NGTT- ülés


Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter