Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Nemzeti ügy a tehetségek támogatása

2017. okt. 8. Fotók, Hírek | Hozzászólások

A tehetséget felismerni kötelesség, a tehetséges emberek támogatása pedig társadalmi, nemzeti ügy – mondta az emberi erőforrások minisztere a fiatal tehetségeket támogató ösztöndíjak átadásán pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen – ahol 351 fiatalnak adták át az ösztöndíjat igazoló oklevelet – arról beszélt, hogy a zsenik nemcsak követni képesek a világ változását, hanem befolyásolni is.

A tehetséget kötelesség észrevenni és kibontakoztatni, az állami ösztöndíjrendszer ehhez ad támogatást – mondta.

Az a legfontosabb, hogy az ösztöndíjasok legyenek bátrak, vállalják, ha másként gondolkodnak, mint a fősodor, új dolgokat fedezzenek fel és tudjanak az életre olyan nézőpontból tekinteni, amely még nem általános – folytatta.

Felidézte: amikor 2015-ben a kormány az ösztöndíjrendszer elindításáról döntött, az volt a cél, hogy a tehetségekből tálentumok legyenek, a lehetőségből valóságos tudományos-gazdasági teljesítmény.

A miniszter hangsúlyozta: a tehetség nem magánügy, a tehetségek támogatása társadalmi, nemzeti kérdés.

A különböző tehetséggondozó programokban idén 320 ezer fiatal vesz részt, amit a költségvetés 12 milliárd forinttal támogat; direkt módon 7,2 milliárd forint jut a fiatalokhoz erre a célra – közölte.

Felelősen gondolkodó kormánynak nemcsak a kiemelkedő tehetségeket kell támogatnia, hanem azokat is segítenie kell, akiknek szükségük van a felzárkózásra – emelte ki.

Balog Zoltán közölte: a Nemzeti Tehetség Programra 350 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ezt a kormány további milliárdokkal egészíti ki. 2015, a program indulása óta 1469 sikeres pályázat volt – tette hozzá.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy kitartás, akaraterő, elszántság, elhivatottság, koncentráció nélkül a tehetséget nem lehet kibontakoztatni, kamatoztatni.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy amikor a program indult, 443 millió forint állt rendelkezésre a tehetségek támogatására, idén már 2,8 milliárd forint, jövőre pedig 3 milliárdnál is több.

A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj az Országgyűlés által ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Tehetség Program része.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter