Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Nincs összefogás a romák részéről

2011. okt. 18. Egyéb | Hozzászólások
“A romák felzárkóztatása gazdasági és társadalmi szükségszerűség, valamint nagy felelősség” – hangsúlyozta Balog Zoltán államtitkár, aki számos szakember mellett az egyetem Európa-tanulmányok Központjának (ETK) meghívására érkezett Szegedre. A romák helyzetéről és felzárkóztatásuknak lehetőségeiről tanácskoztak a TIK-ben.

Az ETK és a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda egész napos konferenciáján a roma kisebbség perspektíváiról beszélgettek olyan neves szakemberek, mint dr. Izsák Rita, a tavasszal létrehozott Tom Lantos Intézet igazgatója és az ENSZ kisebbségekkel foglalkozó szakértője, vagy például Balog Zoltán, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár, de Járóka Lívia, az Európai Parlament képviselője is jelen volt – habár nem személyesen: videóüzenetet küldött a konferenciára. A kerekasztal beszélgetések három megközelítésből tárgyalták a roma-keretstratégia elfogadása utána a kisebbség magyarországi helyzetét: politikatudományi, társadalomtudományi és médiatudományi szempontból. A romák felzárkóztatása csak is velük együtt történhet meg – hangsúlyozták egyetértésben a részvevők.


A szakemberek szerint a párbeszéd lenne a legfontosabb a romák és a magyarok között. Habár a romák és magyarok kategóriákat Izsák Rita szerint – aki saját maga ki is hangsúlyozta előadásában, hogy cigány származású, amire kifejezetten büszke is – inkább a roma-magyar és a nem roma-magyar megnevezésekre kellene lecserélni. Izsák a tavasszal megalapított, és júniusban megnyitott Tom Lantos Intézet igazgatója, egyben az ENSZ kisebbségekkel foglalkozó szakértője. A kerekasztal beszélgetésen elmondta: az összes országban hasonló a romák helyzete, mint itthon. Véleménye szerint a konfliktusok nagy része abból adódik az egész világban, hogy a különböző népcsoportok nem tudnak együtt élni egymással, ezt tapasztalhatja bárki itthon is. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a közvélemény talán már el is felejtette a 2008-2009-es támadássorozatot, pedig kár lenne. A Tom Lantos Intézet figyelemmel kíséri a jelenleg is zajló tárgyalásokat, és decemberben erről dokumentumfilmet szeretnének kiadni. A kisebbségi képviselő szerint a probléma forrása az is lehet, hogy a romáknak nincs hite.


Izsák elmesélte: afro-amerikai barátai magyarországi látogatásakor rendre hitetlenkedve nézik az itthoni cigányok helyzetét. Nem értik, hogy miért nincs összefogás a romák részéről. Izsák Rita szerint a cigányoknak is nagy felelősségük van abban, hogy javuljon a saját helyzetük.

Forrás: szegedcafe.hu

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter