Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Nyilatkozat a gyermekszegénység elleni küzdelemről, a gyerekesélyek megteremtéséről

2011. okt. 3. Egyéb | Hozzászólások

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUMtársadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság

NYILATKOZAT
A KIM Társadalmi Felzárkózásét Felelős Államtitkárság – a kormányprogramhoz kapcsolódóan – a felzárkózás politika kiemelt területeként foglalkozik a gyermekszegénység elleni küzdelemmel, a gyerekesélyek megteremtésével.


A „Legyen a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégiához illeszkedő, európai uniós támogatással működő TÁMOP 5.2.1 „Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” című konstrukcióban zajló fejlesztések projektgazdája a Wekerle Sándor Alapkezelő, konzorciumi partnerei az új szakasz elbírálását követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia.
 


Az MTA és a WSA közötti megállapodás alapján a kiemelt program irányítását és lebonyolítását az eddiginél nagyobb feladatvállalással a WSA vette át. Az Alapkezelő, mint a program megvalósításáért felelős konzorciumvezető, maga biztosítja a program hiánytalan, szakmai alapokon történő megvalósulását.


Az MTA a tudományos kutatói és értékelő hátteret megerősített szakmai és személyi feltételek mellett továbbra is biztosítja. A szakmai tartalom megújításával, korszerűsítésével és kiegészítésével a program célzottsága megnövekedett, végrehajtása az eddigieknél több eredményt ígér.

 
Az Alapkezelő – átérezve a program fontosságát és jelentőségét, tiszteletben tartva az MTA, mint konzorciumi partner szabadságát belső szervezetének kialakításában – átveszi a szegénységet testközelből látó, ismerő és a programot a különböző helyszíneken eddig is megvalósító szakembereket, akik korábban az MTA Gyerekesély Programirodában dolgoztak. Ők azok, akik szükségesek ahhoz, hogy a program szakmai tartalma ne sérüljön, annak folytonossága biztosítva legyen. A gyermekek ügyében vállalt tartós kormányzati elköteleződésről és a szervezeti átalakulásokról, a fejlesztésekben érintett kistérségeket levélben tájékoztattuk.


A WSA és a szakmai irányításért felelős Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság koordinációjában a kiemelt projekt további szakaszára vonatkozó pályázat határidőre beadásra került, ami biztosítja a már működő öt, valamint a jövőben bevonandó újabb hat Leghátrányosabb Helyzetű (LHH) kistérség szakmai támogatását és lehetővé teszi további 12-15 kistérség számára is a bekapcsolódást a fejlesztésekbe.

 

A programhoz kapcsolódóan létrehozott Biztos Kezdet gyermekházakban a szakmai munka a célzottság és a hatékonyság növelése érdekében átalakításra, illetve megerősítésre került. A gyerekházak fenntarthatóságának biztosítása az előttünk álló költségvetési évben megvalósul.

 

A „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégiához illeszkedő program tehát szakmailag megújulva újabb szereplők és további hátrányos helyzetű térségek bevonásával nemcsak fennmarad, hanem jelentős forrásbővülés mellett kiterjesztésre kerül. Az előttünk álló hét hónapos projekt szakaszra 366 millió Ft, majd azt követően a 2015-ig terjedő időszakra további 1, 86 Milliárd Ft áll rendelkezésre a térségi komplex gyermekprogramok támogatására. Ez teszi lehetővé, hogy a jövőben még több, mint 10 Mrd Ft-os fejlesztés valósuljon meg az LHH térségekben működő komplex gyerekprojektek keretében. Ilyen mértékű forrás erre a célra még sohasem állt Magyarországon rendelkezésre.
 

Dr. Hidas János                                                                                Balog Zoltán

főigazgató                                                                                         államtitkár

Budapest, 2011. október 3.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter