Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Nyolcmilliárd forint adósságot vállal át a kormány Dunaújvárostól

2012. nov. 30. Hírek | Hozzászólások

Nyolcmilliárd forint adósságot vállal át a kormány Dunaújvárostól, az erről szóló megállapodást május végéig szeretnék aláírni – jelentette be a város vezetőivel folytatott csütörtöki tárgyalást követően az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán elmondta: áttekintették a megyei jogú város adósságállományának mértékét és szerkezetét, majd ígéretet tett arra, hogy nyolcmilliárdot átvállalnak. Hozzátette: a város erős lehetne a kultúra, a sport, a szociális és oktatási területeken, ha nem lenne adósságcsapdában. Emlékeztetett arra, hogy alig egymillió ember él olyan településeken, amelyek nincsenek teljesen eladósodva, ezért a kormány 621 milliárd forintot vállal át az önkormányzatoktól országos szinten.

A miniszter kiemelte, hogy a “hármas fogság szorításán” (háztartások devizahitelei, államadósság, önkormányzatok eladósodottsága) enyhíteni kell, mert azok komoly szociális válsággal fenyegetnek, és a jövőt veszélyeztetik. Az adósságkezelést követően megbízható, korrupciómentes és átlátható rendszereket vezetnek be az élet minden területén, hogy “újra ne eshessünk bele hasonló csapdákba”.

A Dunaújvárosi Főiskola kapcsán elmondta: működőképes felsőoktatási intézmény lenne, de olyan “értelmetlen és rosszul elvégzett PPP-s beruházás terhe alatt nyög”, amely újabb cselekvésre készteti a kormányt. Úgy vélte, a tehertől megszabadítva önállóan is életképes intézmény lehet a műszaki felsőoktatás területén.

Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Dunaújváros 18 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik. Jó lehetőség a város számára a kormánnyal kötendő megállapodás, hiszen a felszabaduló forrásokat szociális területre, munkahelyteremtésre és fejlesztésekre lehet fordítani – tette hozzá. Cserna Gábor (Fidesz) polgármester kiemelte, az adósságátvállalás a második legjelentősebb lépés az önkormányzatiság történelmében az 1990-es megalakulás után. Örömét fejezte ki a kormány szándéka miatt és jelezte: a sport, a kultúra és az oktatás is fellendülhet az adósságteher mérséklődésével.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter