Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Nyolcmilliárdos programot indít a kormány hátrányos helyzetűeknek

2010. dec. 15. Egyéb | Hozzászólások
Budapest, 2010. december 15., szerda (MTI) – Mintegy nyolcmilliárd forintos keretösszeggel oktatási, foglakoztatási és lakhatási programot indít a kormány hátrányos helyzetű emberek és települések számára jövőre – jelentette be a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy szerdai budapesti konferencián.

Fotó: Németh Attila/Amerikai Nagykövetség (A képre kattintva megnézheti az eseményről készült képeket)

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián a romák társadalmi felzárkózásáról tartott szimpóziumon – ismertetve a kabinet szerda délutáni döntését – közölte: évi 3 milliárd forintos keretösszeggel ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekek számára általános és középiskolai szinten, 4,6 milliárd forintos kerettel pedig a lakhatási feltételek javítására indul program hazai és uniós forrásból.Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta, az utóbbi program 2013-ig tart, és a február 15-ei kiírása után azok a települések pályázhatnak támogatásra, amelyekben 15 ezernél kevesebben laknak.

Balog Zoltán
szavai szerint olyan programot akarnak elindítani, amelyben az érintett és a nem érintett közösségek is szerepet, lehetőséget kapnak. Az a céljuk, hogy a projektbe bevont embereket bent is tartsák a rendszerbe.

A kormányprogramban az oktatáson és a foglakoztatáson lesz a fő hangsúly. A támogatást mérhető teljesítményhez kötik majd: munkához, a gyermekek iskolába járásához és teljesítményéhez, valamint a felnőttek közösségi aktivitáshoz – ismertette az államtitkár.


A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette a szimpóziumon azt is, hogy évi 3 milliárd forintos keretösszegű ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Nemcsak a jól tanulók pályázhatnak majd, hanem azok is, akik közel állnak ahhoz, hogy kiessenek az általános iskolából.

Az Út a középiskolába projektre 700 millió, az Út az érettségihez ösztöndíjra 584, az Út a szakmához programra 450 millió forint keretösszegű támogatást biztosítanak, az iskolahálózatra pedig – amelyben olyan mentorok kapnak majd támogatást, akik három gyermekkel foglalkoznak – 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Balog Zoltán.

A Norvég Királyság nagykövete, Siri Ellen Sletner az egész napos tanácskozás végén az MTI-nek elmondta, hogy a norvég kormány a következő öt évben is támogatást nyújt Magyarországnak a hátrányos helyzetű emberek és közösségek támogatására. A 150 millió eurós támogatás keretéről már megszületett a megállapodás, de a konkrét, támogatandó programokról még tart az egyeztetés a két kormány között, amely jövő év tavaszára lezárulhat.

A Norvég Alap az elmúlt öt évben is jelentősen hozzájárult a gazdasági és kulturális különbségek csökkentéséhez, főként a kisebbségek helyzetének, életminőségének javításához – tette hozzá, megjegyezve, hogy számos projektet támogattak a roma felzárkóztatásában, ezen belül is kiemelte a 2011 nyarán Felsőörsön induló Európai Roma Zenei Szakkollégiumot, amelynek művészeti igazgatója a Berlinben élő világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc lesz.
bla ppd


MTI 2010. december 15., szerda 17:38

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter