Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

OGY – Négy alapvető területet tartalmaz a romastratégia (MTI-magyar és angol nyelven)

2011. nov. 22. Egyéb | Hozzászólások

Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) – A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégia négy alapvető területe az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügye – mondta a 2011-től 2020-ig szóló tervezetet ismertető Balog Zoltán.

A KIM államtitkára kedden, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén tartott beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a kormány az uniós elnökség egyik prioritásává tette egy európai roma keretstratégia elkészítését. A korábbi lépéseket sorolva emlékeztetett arra is, hogy a kormány egy társadalmi vitát kezdeményezett és létrehozták a Roma Koordinációs Tanácsot. Hangsúlyozta, hogy a szegénységprobléma nem kizárólag a romákat érinti, ahogy a romaprobléma sem csak a szegényeket.

Balog Zoltán kiemelte, hogy ha az állam fenntartó szerepe megerősödik az alapfokú oktatásban, akkor az segítheti az esélyek kiegyenlítését. Hozzátette, hogy az egészségügyben az Országos Roma Önkormányzattal közösen olyan programot indítanak, amelynek során kétezer roma nőt képeznek ki szociális asszisztenssé. Eközben négy régióban nyolc olyan programot indítottak, amelyek nem romatelepek felszámolásáról, hanem a helyi sajátosságoknak megfelelően, azok rehabilitációjáról vagy egyéni segítségnyújtásról szólnak – mondta az államtitkár.

A meghívott vendégek között felszólaló Dani Eszter református lelkipásztor bíztatónak nevezte, hogy a stratégia rámutat az együttműködés jelentőségére. Hangsúlyozta, hogy az integráció folyamatába be kell vonni a helyi közösségek mindegyikét, de ennek feltétele a kölcsönös megbékélés és a kölcsönös sérelmek párbeszéd alapján történő rendezése.

Dúl Géza római katolikus püspök arról beszélt, hogy a programban nem kap elegendő figyelmet a családi napközi intézménye. A stratégia azon áll vagy bukik,sikerül-e az integráció főszereplőivé tenni a sokszor apátiába süllyedt, szegénységben élő csoportokat – tette hozzá.

Korinek László akadémikus, azt hangsúlyozta, hogy végre eljött az a pillanat, amikor az állam hosszú távon is gondolkozni mer erről a kérdésről. A korai nevelés fontossága kapcsán hangsúlyozta, hogy minden roma kisgyermeket óvodákba kell járatni, méghozzá olyanokba, ahol lehetőleg roma óvónők foglalkoznak velük.

A bizottsági felszólalók sorát megnyitó Farkas Flórián (Fidesz) azt mondta, hogy a programnak két felelőse van az államhatalom és a magyarországi cigányság. Hangsúlyozta, hogy a megvalósításhoz minden ellenzéki pártra és felelősen gondolkozó állampolgárra számít, mert összefogás nélkül nem sikerülhet valóra váltani az elképzeléseket.

Szabó Tímea a bizottság LMP-s alelnöke alapvetően jónak nevezte a program elindítását. A képviselő úgy látta, hogy a stratégia felismeri, a romák felzárkóztatásáért tett lépések a teljes társadalom érdekeit szolgálják. Azt viszont kritikaként fogalmazta meg, hogy a program nincs összhangban a kormány programjával.

Csöbör Katalin (Fidesz) azt emelte ki, hogy a roma ügy nemcsak társadalmi, de gazdasági probléma is.
Lendvai Ildikó (MSZP) tisztességes szándékúnak és jó színvonalúnak nevezte az anyagot, melynek 99 százalékát támogatni tudják. Megjegyezte, hogy egyelőre viszont még nem készült el a részletes stratégia. Azt pedig problémásnak tartotta, hogy a célokat mintha az állampolitika “fő húzásával szemben” határozták volna meg.

Kulcsár Gergely (Jobbik) arról beszélt, a  kormány a dokumentum megalkotásával egy régi mulasztást pótol, de félelmei szerint ezzel a tervezettel konzerválják a fennálló helyzetet. Párttársa, Zagyva György Gyula azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben szervezett felzárkóztató programokhoz képest a jelenlegi stratégiában látja a “jóindulatot, de egyben a naivságot is”. Véleménye szerint a felzárkóztatni kívánt rétegek nem fogják ráhatás nélkül elfogadni a feléjük nyújtott segítő kezeket.

Mátrai Márta (Fidesz) a stratégia kapcsán kijelentette, hogy már az előző polgári kormány is a munkát és a tanulást jelölte meg a romák felemelkedésének útjaként. Jónak nevezte a roma óvónők, védőnők és rendőrök képzéséről szóló javaslatokat.
Berényi László (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy mindenkire szükség van, aki akar tenni a társadalomért.

Balog Zoltán a képviselők felvetései kapcsán leszögezte, abból kell kiindulni, hogy a mélyszegénységben élő emberek és a romák is a magyar nemzet részei és az állam nem csukhatja be a szemét a problémák előtt.

Összegzésként azt mondta, a program azon áll vagy bukik, hogy lesznek-e olyan emberek, akik készek a terepen dolgozni és ott megvalósítani a leírtakat. Végül fontosnak nevezte, hogy a mélyszegénységben élők hátrányos megkülönböztetés nélkül tudjanak hozzáférni az állam által biztosított szolgáltatásokhoz.

bnd bdó

MTI 2011. november 22., kedd 14:11

 

Roma strategy based on education, employment, housing, health-care – official

Budapest, November 22 (MTI) – The national social inclusion and Roma strategy takes education, employment, housing and health-care as its four pillars, the state secretary in charge of the strategy told a parliamentary committee on Tuesday.

 

Zoltan Balog, briefing the human and minority rights committee, noted that Hungary had made the preparation of the European Roma framework strategy one of the priorities of its EU presidency in the first half of the year. He also noted that the government had set up the Roma Coordination Council in order to get a social debate under way.
 
Balog said the problem of poverty was not exclusively a Roma one and vice versa.
The state secretary said the state’s role in maintaining basic education would strengthen; it would then be in a position to help promote equal opportunity. He added that the government was launching a joint health-care programme together with the National Roma Self-government with a view to training 2,000 Roma women as social workers. Meanwhile, eight programmes will be established in four regions, not to eliminate Roma shanties, but to extend help towards their rehabilitation based on particular of local needs, he said.   
 
Eszter Dani, a Reformed Church priest among the people invited to brief the committee, said one of the strategy’s reassuring aspects was the significance of cooperation. She emphasised the importance of including every local community in the process of integration itself, though a necessary condition for this would be mutual reconciliation and dialogue between hitherto divided entities.

Fidesz MP Florian Farkas, the head of the National Roma Self-government, said for the strategy to be effective all opposition parties and responsible citizens counted, since without collaboration ideas could not turn into deeds.
 
Green LMP deputy Timea Szabo, the parliamentary committee’s deputy chairperson, said the launch of the programme was fundamentally a good thing, and the strategy recognised that measures taken towards Roma inclusion served the whole of society. She said, however, that the programme had not been harmonised with the rest of government policymaking.    
 
Ildiko Lendvai, the Socialist member of the committee, said the strategy’s contents were of a high standard, 99 percent of which they could endorse. But at the same time the detailed strategy had yet to be prepared, she said.
 
Gergely Kulcsar of radical nationalist party Jobbik said the current government had merely replaced one omission with another, and it was to be feared that the current situation would be conserved. Another Jobbik MP, Gyorgy Gyula Zagyva, said that whereas the programme was full of good intentions, it was at the same time “naive”.


nrs nsy

MTI 2011. november 22., kedd 16:05 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter