Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Orbán lelkésze, a romák védelmezője – Balog Zoltán-portré a European Voice-ban

2011. feb. 24. Egyéb | Hozzászólások

MTI

Elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök lelkipásztoraként és a romák védelmezőjeként mutatja be Balog Zoltánt, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt a European Voice című brüsszeli hetilapban csütörtökön megjelent portré. A cikket jegyző Thomas Escritt emlékeztet arra, hogy az ózdi születésű, a romák problémáival már gyermekkorától, majd miskolci gépgyári munkásként is közelről megismerkedő lelkész alapításától kezdve közel állt a Fideszhez.

Ma pedig Balog olyan közelséget élvezhet a miniszterelnökhöz, amelyet még a párt magasabb rangú tagjai közül is sokan irigyelhetnének – írta a European Voice, amely egy másik csütörtöki írásában Paul Lendvai, Bécsben élő magyar publicista Magyarországról szóló új könyvét, a Mein Verspieltes Land (Eljátszott országom) című művet ismertette, kiemelve annak a miniszterelnökkel szembeni kritikus hangvételét. Megemlítette a lap azt is, hogy Balog Zoltán – aki lelkészként Tübingenben és Bonnban is folytatott tanulmányokat és kutatásokat – már a kilencvenes évek legelején tanácsadóként tevékenykedett a Fidesznél, majd egyházpolitikai főtanácsadóként Orbán Viktornál, a múlt évtized elején pedig Mádl Ferenc államfő hivatalában irányította a szociálpolitikai ügyeket. Ami a romákra vonatkozó elképzeléseket illeti, a cikk egyebek között arról írt, hogy Balog Zoltán szerint a szocialista rendszer fontos szerepet játszott a mai problémák keletkezésében, mivel a cigányokat a munkásság legalsó – nem sokba kerülő és képzetlen – szintjére kényszerítette, ahonnan a rendszerváltás és a munkaerőpiac átalakulása után a munkanélküliségbe vezetett az út.

Kiemelte a lap Balog Zoltán azon álláspontját is, hogy a társadalmi felzárkóztatás megoldást jelent Magyarország egyik központi gazdasági problémájára, a munkanélküliségre. A szociális ellátórendszer máris repedezik amiatt, hogy 10 millió lakosból csak mintegy 3 millió rendelkezik állandó munkahellyel – a megoldáshoz jelentős hozzájárulás lehet a romák foglalkoztatásának növelése. A romaintegráció az Európai Unió soros elnökeként is fontos célkitűzése a magyar kormánynak – szögezte le a European Voice. A kormány biztosítani szeretné – írta az államtitkárt idézve -, hogy uniószerte azonos alapelvek és hasonló intézkedések alapján igyekezzenek előrelépni ezen a téren, azonosítani a válság tényleges elemeit, és elérni, hogy a fejlesztési támogatások azok megoldására irányulnak.

Az eredeti angol nyelvű cikket ITT olvashatja!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter