Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Orbán: megengedhetetlen, hogy Európa magára hagyja roma polgárait

2011. ápr. 9. Egyéb | Hozzászólások

Sem emberi érzéseink, sem jól felfogott érdekeink miatt nem engedhetjük meg, hogy Európában százezrek éljenek embertelen körülmények között – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 5. Európai Roma Platform megnyitásakor Budapesten.

Ötödik alkalommal, ezúttal Budapesten rendezik meg az Európai Roma Platformot, amelynek célja a kontinensen élő romák társadalmi integrációjának elősegítése.

További fotók, a képre kattitntva érhetőek el!

Balog Zoltán és Orbán Viktor az Európai Roma Platformon

Köszöntőjében Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára államalkotó tényezőnek nevezte a magyarországi romákat és egyedülállónak a magyarországi nemzetiségi önkormányzati rendszert, amelynek 6000 tagja szerinte a romák társadalmi integrációjának 6000 potenciális képviselője. Balog szerint Magyarország igazi arca az együttműködés, a közös történelem, a kultúrák összefonódása, ahol magyarok és nem magyarok együtt éneklik a Szózatot, pedig előfordult már, hogy a sors keze nem áldotta, hanem verte őket. Ilyenkor sajnos megtörténik, hogy egymásban keressük szegénységünk okát, és előfordul, hogy “ember embernek farkasa” lesz – mondta.
 
A résztvevők Balog szerint nem azonosulnak a gyűlölködéssel és a kirekesztéssel és büszkék Járóka Líviára, a Fidesz roma származású EP-képviselőjére, akinek az európai romák helyzetéről szóló jelentését 80 százalékos többséggel fogadta el az Európai Parlament. “Mindazoknak, akik kiinduló helyzetük miatt eddig kimaradtak az európai integráció áldásaiból, el kell hinniük, hogy érdemes erőfeszítéseket tenniük. Nem szabad, hogy csupán tárgyai legyenek saját életüknek – annak alanyaivá kell válniuk” – fogalmazott.

Egy elkötelezett ember

Ehhez “az ügy iránt elkötelezett emberekre van szükség elsősorban, valamint a mindannyiunk identitását erősítő kultúrára”. Valamint erős államra – adta át a szót Balog Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Orbán Viktor arról beszélt: az ehhez hasonló konferenciákon elhangzó figyelemre méltó és építő gondolatok, és az ezt követő odaadó munka eddig nem hozott áttörést az európai romák helyzetében. “Mintha a problémák gyorsabban nőnének, mint a megoldásukra mozgósított energia” – mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint bármilyen stratégia sikerének mércéje az lehet, hogy több roma embernek lesz-e munkája és jobbak lesznek-e a cigány gyerekek iskolai eredményei tőle.

A helyzet most Orbán szerint úgy áll, hogy “oly sok ember jószándéka ellenére is csak körbe járunk”, de most “azért vagyunk itt, hogy megtörjük az egyhelyben topogást”. A magyar miniszterelnök szerint “Magyarországon működik Európa legstabilabb kormányzata”, és ez történelmi lehetőséget és felelősséget is jelent.

Történelmi megállapodás

Orbán bejelentette, hogy a jövő héten a kormány nevében aláír Farkas Flórián OCÖ-elnökkel egy megállapodást, amely szavai szerint történelmi lesz, és eredményeképpen több mint 100 ezer roma számára szerveznek közmunkát, több mint 10 ezer roma fiatalnak lesz piacképes szakképesítése.

Az európai romák problémái “nem magyar, román. francia és olasz problémát jelentenek, hanem az egész Unióra feladatot rónak”. Ezért Orbán szerint ideje eloszlatni azokat a régi tagállamokban fel-felbukkanó előítéleteket, amelyek szerint a közép-európai romák “nomádok” lennének. Ők generációk óta letelepedett közösséget alkotnak, amelynek legfőbb problémája a szintén generációkon át őket sújtó mélyszegénység.

A magyar miniszterelnök szerint ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy az uniós bővítés utolsó két hullámával ez a kihívás közös európai szintre emelkedett. Orbán Viktor úgy látja: jogos a türelmetlenség és elégedetlenség, hiszen “megengedhetetlen, hogy a nyugati civilizáció bölcsőjében sok millió embertársunk embertelen körülmények között éljen”. Ő mégis optimista, mivel az unió mérete sokkal inkább összemérhető a romák problémáinak méretével, mint egy-egy tagországé.

Orbán Viktor szerint Európának nem problémát, hanem lehetőséget kell látnia az európai romákban. A mélyszegénységben, munka nélkül élő cigányok “nagyon hiányoznak a munkaerő-hiánnyal küzdő európai gazdaságból”, és szerinte Európának nem bevándorlókkal, hanem az európai romák integrációjával kell megoldania demográfiai problémáit és az európai országok krónikus munkaerő-hiányát.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter