Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ördögkatlan Fesztivál

2011. aug. 6. Egyéb | Hozzászólások

MTI
Fotó: Kálmándy Ferenc

Kisharsány, 2011. augusztus 6. Dia Rosu, a román Clopot kulturális szervezet vezetője beszélget Balog Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával Kisharsányban. Negyedik alkalommal rendezték meg az Ördögkatlan Fesztivált Kisharsány, Palkonya, Nagyharsány térségében. Az öt napig tartó fesztiválon 13 helyszínen mintegy 200 program, koncertek, kiállítások és színházi előadások szórakoztatják a közönséget. Egyéb, a témában megjelent írás:

•KORMANY.HU

Balog Zoltán a MEDIAWAVE Alapítvány megnyitóján mond beszédet

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a fővédnöke a MEDIAWAVE Alapítvány kávéházi zene roma gyökereit 21. századi kontextusba helyező projektjének, amely három ország (Magyarország, Románia, Olaszország) roma és nem roma művészeinek kreatív részvételével zajlik az Ördögkatlan Fesztiválon. A Cafés & Citizenry: The Roma Origins névre keresztelt kezdeményezés nyitó eseményére és bemutató koncertjére tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

Köszöntőt mond: Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, a projekt fővédnöke; Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE Fesztivál igazgatója, projektvezető.

•BEVEZETEM.HU

Pár nap múlva kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál!

Pár nap múlva kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál három Villány-környéki faluban – augusztus 3-7.

Az Ördögkatlan Fesztivál keretében – MEDIAWAVE falu programjának részeként – kerül megrendezésre a MEDIAWAVE Alapítvány által, vezető partnerként, olasz és román társpartnerekkel megvalósuló, európai roma integrációt segítő, művészeti alapú projekt – CAFÉS & CITIZENRY – THE ROMA ORIGINS. Az együttműködés célja a roma kávéházi zene új, lehetséges irányainak közös keresése, más társművészetet képviselők részvételével (tánc, képzőművészet, irodalom). A zenei műhely vezetője Both Miklós, a Napra együttes vezetője. A 2012 júniusában, Szombathelyen (MEDIAWAVE 2012 Fesztivál keretében) záruló projektnek decemberben olasz (Carpi), márciusban pedig román (Sucheava) megvalósulási állomása lesz. A projekt záróprodukciója augusztus 6-án 21 órakor kerül bemutatásra a kisharsányi Kovács udvarház színpadán.

A projekt fővédnöke: Balog Zoltán Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. Pár gondolat tőle:

“Kultúra nélkül nincs felemelkedés. Ha egy nép kiszorul a kultúrából, ha elveszti gyökereit, ha nem tudja, hogy mire lehet büszke elődeinek teljesítményéből, ott előbb vagy utóbb lecsúszik és legfeljebb szociális, politikai vagy etnikai problémát jelent más nemzetek számára. A magyarországi cigányság, a romák gazdag zenei kultúrával bírnak. Ezt szinte mindenki tudja. Mégis jelenlétük a nemzetek kulturális párbeszédében alig kimutatható. Elismerés illeti a MEDIAWAVE Alapítványt, mely az Európai Unió Kultúra programjának segítségével egy különleges összművészeti programsorozatot valósít meg, amely a kávéházi zene roma gyökereit kívánja XXI. századi kontextusba helyezni három ország roma és nem roma művészeinek kreatív részvételével. Az ilyen és hasonló kezdeményezések eredménye lehet, hogy az európai nemzetek roma honfitársainak jelenlétében nemcsak és nem elsősorban a megoldandó problémát látják, hanem az európai kultúrát évszázadok óta gazdagító teljesítményt is.”

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter