Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Páros kiállítás nyílt az E-Galériában

2012. okt. 20. Hírek | Hozzászólások

Miholcsa József szobrászművésznek és Xantus Géza festőművésznek nyílt kiállítása csütörtökön a budapesti E-Galériában. Az Erdély Művészetéért Alapítvány szervezésében megvalósult tárlaton faszobrok és tusrajzok láthatók. A kiállítást Balog Zoltán nyitotta meg.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a november 23-ig látogatható kiállítás megnyitóján elmondta, hisz az egységes magyar kultúrában. A kiállításról szólva kiemelte: az egyszerre egyetemes, keresztény és magyar. Hangsúlyo zta, hogy az erdélyi művészet “összeelegyíthetetlen és szétválaszthatatlan” a magyarországitól.

Miholcsa Józsefnek és Xantus Gézának utoljára tizennégy éve volt közös kiállítása a Vármegye Galériában – mondta el az MTI-nek Kulcsár Edit, az Erdély Művészetéért Alapítvány vezetője, aki kiemelte: a szakralitás és a magyarság jövőjéért való aggódás köti össze a két művész alkotásait.

Miholcsa József hangsúlyozta, hogy a kiállításra 19 új művet készített, de hat régi alkotását is elhozta. “Ebben a formavilágban már több mint húsz éve munkálkodom. Igyekeztem a székely kopjafák szigorú rendjét felhasználni, lelket, mondanivaló lehelni belé és a modern szobrászatba valahogy ezt a hagyatékot beemelni” – fogalmazott a művész, aki kiemelte: a formavilággal szeretett volna “magyarul faragni”.

Xantus Géza új műveket hozott a tárlatra, amelyeket tustechnikával készített. A művekben egy lány “útja” elevenedik meg. A képekben elmesélt történetben a fiatal lány számos kihívás után eljut a “kapuhoz”, a kereszthez, ahol át kell lépnie egy “transzcendens világba”.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter