Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Perner Ferenc kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet

2015. dec. 4. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Perner Ferenc kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet
 

Perner Ferenc professzornak, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája megalapítójának és első igazgatójának ítélték idén a Hőgyes Endre-emlékérmet. Az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjat Perner Ferenc pénteken vette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a tárca Arany János utcai épületében megrendezett tudományos emlékülés keretében.

Balog Zoltán köszöntője szerint Perner Ferenc jelentős szakmai, iskolateremtő klinikusi, valamint tudományos és oktatói munkássága elismeréseként és kiemelkedő közéleti tevékenysége jutalmaként kapta meg a díjat. A miniszter a Semmelweis Egyetem rektorát idézve a “transzplantáció virtuózának” nevezte Perner Ferencet. Balog Zoltán felidézte: Perner Ferenc végezte hazánkban az első sikeres és tartós túlélést biztosító veseátültetést és az első sikeres májtranszplantációt az akkor egy éve nyílt új transzplantációs klinikán. Rendkívüli eredménynek nevezte, hogy a klinika ma már vesetranszplantációban az első az Eurotransplant-országok között, májtranszplantációban pedig negyedik.

Balog Zoltán után Mandl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke méltatta Perner Ferencet, aki a kitüntetés átvétele után tudományos előadást tartott.

A Hőgyes Endre-emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Sós József, és titkára Alföldy Zoltán alapította 1961-ben. Az emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségének javaslatára az emberi erőforrások minisztere adja át minden évben Hőgyes Endre születése (1847. november 30.) évfordulójának alkalmából.     A kiemelkedő orvos-szakmai életmű – különös tekintettel az orvostudományi kutatásban végzett jelentős tevékenység, illetve eredmény – elismeréseként a Hőgyes Endre-emlékérmet az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjként tartják számon – olvasható az Egészségügyi Tudományos Tanács honlapján (www.ett.hu).

(MTI)

Díj

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter