Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Roma és magyar családokat látogatott meg Marosszentgyörgyön Balog Zoltán államtitkár

2012. ápr. 13. Egyéb | Hozzászólások

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Marosszentgyörgy, 2012. április 11., szerda (MTI) – Balog Zoltán, a Közigazgatási Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára olyan cigány és magyar családokat látogatott meg a Marosvásárhellyel szomszédos Marosszentgyörgyön, akiket azért hurcoltak meg az 1990-es fekete március után, mert kiálltak a magyarok mellett.

Az államtitkárral együtt látogatott el a marosszentgyörgyi meghurcolt családokhoz Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Balog Zoltán Marosszentgyörgyön

 

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, a meglepetésvendéggel is szerették volna megtisztelni a meglátogatott három magyar és három roma családot. Megjegyezte, sok hír szól arról, hogy esetenként miként keverednek konfliktusba a magyarok a romákkal. Fontos tehát felmutatni a pozitív példákat. E pozitív példák sorában említette azt a momentumot, amikor 1990 “fekete márciusán” a marosvásárhelyi román-magyar véres konfliktusba a magyarok pártján avatkoztak be a marosszentgyörgyi romák. Amint felidézte, a “Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” mondat történelmi jelentőséget kapott.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a korábbi Orbán-kormány idején az Országgyűlés emberjogi bizottsága elnökeként kezdeményezte, hogy kapjanak méltó elismerést a kiállásuk miatt meghurcolt emberek. Akkor a miniszterelnök kezéből vehették át a kisebbségekért díjat, és azóta is igyekszenek nyomon követni e családok sorsának az alakulását. “Az a dolgunk, hogy az együttélés pozitív példáit erősítsük” – jelentette ki az államtitkár.

Az MTI kérdésére, hogy a hagyományőrző, roma nyelven beszélő cigány családokat vagy a társadalomba integrálódott, magyarrá asszimilálódott cigányokat becsüli jobban, az államtitkár más szempontrendszert ajánlott. Elmondta, az állam szempontjából az a lényeges kérdés, hogy a roma családok tisztességes munkából akarnak-e megélni, vagy segélyekből szeretnék fenntartani magukat. Az állam szerepét abban látta, hogy megteremtse a kitörés lehetőségeit az erre vágyóknak.

Balog Zoltán elmondta, a magyar EU-elnökség idején elfogadott roma stratégia most érkezett el abba a szakaszába, amikor gyakorlatba kell ültetni a tagállamok által megalkotott stratégiákat. “Kevés ügyben dicsérnek meg bennünket mostanában Brüsszelben, de ebben komoly elismerést kaptunk” – jelentette ki Balog Zoltán.

Balog Zoltán csütörtökön a Kinek a dolga?, Cigányság – Egyházak – Erdély – Románia című, a romániai cigányság és az erdélyi magyar ajkú cigányság helyzetével foglalkozó konferencián tart előadást a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központban.

kga kti

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter