Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Roma fiatalok léptek be a rendőrség állományába

2011. okt. 14. Egyéb | Hozzászólások

Budapest, 2011. október 14., péntek (MTI) – Roma fiatalok léptek a rendőrség állományába, a 2010/2011-es tanévre 75 szerződést kötöttek középiskolás fiatalokkal – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a tárca ünnepségén pénteken.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, hogy akkor
lesz sikeres a roma integráció, ha a világ legtermészetesebb dolga lesz,
hogy a romák nem csak olyan területeken dolgoznak, ahol romákkal kell
foglalkozni. Az is kell a sikeres roma integrációhoz, hogy a többség
ugyanolyan bizalommal forduljon hozzájuk, mint a többségi társadalom
tagjaihoz. Szerinte ez az idő még messze van, ugyanakkor üdvözölte a
rendőrség állományába lépő romákat, szerinte ők úttörői ennek a
folyamatnak.

Hozzátette: ezek a roma fiatalok olyan úton mennek, amely nehezen
járható, de nem fog elmaradni a jutalmuk. Mint mondta, ha sikeresek
lesznek, akkor az őket követő generációkban is lesznek követőik, és ha
végigmennek a rögös, hosszú úton, akkor tisztességes megélhetést
szereznek.

Pintér Sándor felidézte: a program nem új, 1996-ban – amikor az országos rendőr-főkapitányi posztot töltötte be – gimnáziumokból, közép- és általános iskolákból roma fiatalokat kollégiumban helyeztek el, ösztöndíjban részesítették őket annak érdekében, hogy a kisebbségi területről megfelelő létszámban kerüljenek ki a rendőrség állományába jelentkezők. Mint mondta, ez a folyamat lelassult, de a kormányzat szeretne új irányt szabni ennek.

Bejelentette: a 75 ösztöndíjas mellett kiegészítették a programot az Országos Roma Önkormányzat javaslata alapján azzal, hogy a főiskolai, egyetemi végzettségűeknek külön lehetőséget biztosítanak, és ők egyéves átképzéssel rendőrtisztként folytathatják a szolgálatukat.  

A miniszter arról is beszélt, hogy örül ennek a lehetőségnek, mert van egy olyan problémahalmaz, amelyet csak az ebből a közegből érkezők értenek meg, és csak ők tudnak megfelelő hatást gyakorolni az érintettekre.

A minisztériumban tartott tájékoztatón a miniszter a megjelent ösztöndíjasoknak azt mondta: ők mostantól rendőrök, és nincs kisebbségi rendőr, ők ugyanúgy rendőrök, mint az állomány többi tagja.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arról hangsúlyozta, hogy a cigány embernek mindenhol ott kell lennie, de nem a származása miatt, hanem mert felelősen tud gondolkodni egy ország sorsáért, szakmailag felkészült, és ért a munkájához. Az ösztöndíjasoknak hozzátette: ők is azért kerültek a programba, mert alkalmasak arra, hogy Magyarország közbiztonságát őrizzék.

Arról is beszélt, hogy az Országos Roma Önkormányzat programot dolgoz ki, és e körben az utánpótlás fontosságát emelte ki.
Fontos, hogy a rendőri pályát a roma fiatalok körében népszerűsítsék – hangsúlyozta a roma politikus, hozzátéve, hogy külön ösztöndíjban részesítenék az életútként a rendőri pályát választókat.

bne brf blz

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter