Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ROMASTRATÉGIA KONKRÉT VÁLLALÁSOKKAL

2010. dec. 15. Egyéb | Hozzászólások

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a december 15-én tartott kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a kormány az érintettek saját teljesítményéhez kötné a szegregáltan, elsősorban roma telepeken élők lakhatási feltételeinek javítását. Az államtitkár beszámolt arról a programról, amely a hátrányos helyzetűek lakhatási feltételeinek javítását, valamint az ösztöndíjak elosztását célozza.
 
Az államtitkár szerint a kormány jövőre két konkrét vállalkozással is be kívánja mutatni Magyarország romastratégiában való elkötelezettségét. Hangsúlyozta, hogy a korábban romatelepek felszámolása néven ismert, a hátrányos helyzetűek lakhatási feltételein javítani kívánó program azt jelenti, hogy a támogatásra jelentkezőknek a munkában, az iskolában, illetve más közösségi tevékenységekben kell megmutatniuk a segítség igénybevételére való alkalmasságukat.
 
A kabinet emellett egységesíti a roma ösztöndíjprogramokat, így a nehéz helyzetben lévő költségvetés ellenére is rekordnagyságú, összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatás jut például az iskolai lemorzsolódás csökkentésére.


Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az MTV Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a féléves uniós elnökség alatt világossá kell tenni, hogy a roma program megalkotásában minden tagállamnak részt kell venni.


Az államtitkár elmondta, hogy az a típusú mélyszegénység, ami elsősorban Északkelet- Magyarországon kialakult, egyformán sújt roma és nem roma embert. Ha nem kezdünk el egy olyan gazdasági fejlesztési fókuszú szociálpolitikát, ami ezeket az embereket jobb helyzetbe hozza, és csak az állapotfenntartásra és a szinten tartásra koncentrálunk, az öngyilkos dolog. Európának azt kellene meglátnia, hogy a jövője múlik ezen.


Az államtitkár közölte, hogy koncepciókkal tele van a padlás, éppen ezért az egyik legfontosabb dolog az európai stratégiában, hogy az eddigieket értékeljük ki. Eddig kizárólag etnikai problémaként kezelték a helyzetet, és nem pedig egy olyan típusú felzárkóztatási programban gondolkodtak, ami bőrszíntől függetlenül érint minden embert. Az a lényeg, hogy a kisebbség is kapja meg azt az esélyt, amit a többség is megkap. Szerinte nem szabad szőnyeg alá söpörni a létező etnikai típusú problémákat sem, mégis a megelőzésre, a kiváltó okok felszámolására kell koncentrálni.


A magyar kormány bemutatta Brüsszelben az uniós elnökség romaprogramját. Magyarország nem mondja meg, mi legyen az európai roma stratégia – az elkövetkező fél év arra lesz jó, hogy a közös munka nyomán a jövő év júniusában egy, az összes tagállam által elfogadott, közös álláspontot lehessen az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők értekezlete elé terjeszteni.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter