Close
2018. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2011. aug. 29. Egyéb | Hozzászólások

Balog Zoltán államtitkár is támogatja a fiatalkorú nők prostitúciójának szigorítását célzó kezdeményezést Svájcban
 

A szigorítást  Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának támogatásával a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki  Egyházkerületének püspöke, Szabó István kezdeményezte.  A svájci testvéregyházon, az  Aargau-i Református Egyházon keresztül fordult felhívással az illetékes svájci hatóságokhoz és törvényhozókhoz a fiatalkorú nők prostitúciója ügyében. Ennek kapcsán az Aargau Református Egyház közös sajtótájékoztatóra hívta meg Szabó István püspököt és Balog Zoltán államtitkárt, ahol a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt beszámolnak az állam és egyház között arról az együttműködésről, mely a romák felzárkózása érdekében jött létre Magyarországon.


Háttér:

Svájc 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely sok fiatal magyar nőnek megpecsételi a sorsát. A 18 év alatti, azaz fiatalkorú prostitúció az Európa Tanács a gyermekek szexuális kihasználása ellen 2010. június 16-án létrejött megállapodását (Lanzarote-i megállapodás) is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott. A nagyszerű svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érint minket, magyarokat, de terheli egyúttal Svájc polgárait is, hiszen Magyarországról sokan visszaélnek evvel a helyzettel. Tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború.

 

A Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke azt kéri a svájci testvéregyháztól, hogy minden illetékes hatóságnál és minden politikai szinten emeljen szót azért, hogy Svájc a Lanzarote-megegyezés szellemében a lehető leggyorsabban hozzon törvényt a kiskorúak szexuális kihasználása ellen úgy, hogy első lépésben a legális prostitúció korhatárát 18 évre emelje.

A püspök levelében többek között azt írja: „Természetesen tudatában vagyunk Magyarország felelősségének is abban a tekintetben, hogy saját társadalmunkban is fokozni kell a megelőzést szolgáló erőfeszítéseinket.”

 

A sajtótájékoztató időpontja: 2011. augusztus 30., kedd, 12:30 óra

Helyszín: Svájc, Aarau, Bullinger Ház, Jog utca 13, tanuló szoba 2.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter