Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sajtóközlemény

2012. feb. 22. Egyéb | Hozzászólások

Bizalom és munka címmel a mélyszegénységben élő családok számára kitörési lehetőséget biztosító, 410 millió forintos összköltségvetésű komplex program indult. Ennek részeként a szolnoki mintaprogram konzorciumi megállapodását írták alá Szolnokon a program résztvevői 2012. február 21-én, a Városháza Dísztermében. A „Szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élők komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci modellprogramja” munkacímet viselő projekt részeként a városban megvalósuló mintaprogram elindulása alkalmából rendezett eseményen Dr. Locsmándi Béla, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára, Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, a Türr István Képző és Kutató Intézet főigazgatója, valamint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is részt vett.

A rendezvényen dr. Locsmándi Béla elmondta: „az államtitkárság 2011 tavaszán dolgozta ki kormányhatározat alapján a modellprogramot, amely része az integrációt teljesen új alapokra helyező, tavaly év végen elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiának. Ennek a gyakorlati kivitelezése veszi kezdetét most Szolnokon is, kapcsolódva a már hasonló, és korábban elindított helyi szintű minta-projektekhez. A rendelkezésre álló forrás 410 millió forint. A kapcsolódó szolgáltatásokon és képzéseken túl, mintegy 100 rossz állapotú lakást is felújítunk a programban”.

A programot helyi szinten az államtitkárság háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet valósítja meg. A szolnoki modell-projekt első szakaszában 25 család vesz részt. A komplex program részeként szociális-, közösségi programok, lakhatási és lakókörnyezeti körülmények javítása, foglalkoztatottság javítása, munkaerő-piaci reintegrációs-, felzárkóztató-, és kompetencia-fejlesztő képzés, valamint foglalkoztatásra alkalmassá tévő tréningek valósulnak meg.

Ezek közül egy kiemelt programelem, a lakhatási feltételek javítását célozza, amely a program második szakaszában valósul meg. Ebben a szakaszban tizenkettő családnak tud a program jelentős mentori és szakmai segítséggel hozzájárulni lakásaik felújításához. A gyakorlat-centrikus, elsősorban építőipari képzéseknek köszönhetően a résztvevők többek között falazási, hőszigetelési, festési és mázolási munkák elvégzésére is képesek lesznek majd. A program a helyi adottságoknak megfelelően a fenntartható életmódot és fogyasztást szolgáló konyhakertművelést-, és kisállattartást népszerűsítő kezdeményezéssel is össze van kapcsolva.

A hazai forrásból finanszírozott programok 410 millió forintos költségvetéssel valósulnak meg. Helyszínek: 1. Ózd: Velencetelep és Hétes-telep; 2. Tiszaroff és Szolnok – Motor utca; 3. Baranya megyei kistelepülések: Komló, Vajszló környéke; 4. Nyíregyháza: Huszár-telep, Keleti lakótelep. A projekt célja, hogy az érintett településeken 2012. június 30-i programzárással minél szélesebb érdekközösség jöjjön létre, amely minél több érintettet von be a megvalósításba. A munka „settlement típusú szociális munkával” valósul meg, amely azt jelenti, hogy a telepekre érkező szakemberek beépülnek a közösség életébe, a bizalmi viszony kialakítása után pedig együttműködve vonják be a résztvevőket a társadalmi integrációs program megvalósításába.

A szolnoki konzorciumi megállapodás aláírása a legszélesebb körű együttműködésben történt, amelyen jelen volt Dr. Locsmándi Béla, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára. A dokumentumot aláírták: Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Dr. Köpeczi-Bócz Tamás főigazgató, Türr István Képző és Kutató Intézet; Szalay Ferenc polgármester, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata; Kozák Ferenc elnök, Szolnok Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat; Mohácsi Andrea igazgató, Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ; Andrási Imre ügyvezető igazgató, SZOLLAK Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság; Csatári István vezérigazgató, Szolnoki Városfejlesztő ZRT.

A teljes modell-program számokban:

  • 8 érintett terület,
  • 8 mobil higiéniás létesítmény,
  • 24 közösségi programot biztosító létesítméy,
  • 30 olyan ember, aki a program lezárását követő 6 hónapon belül legalább 4 hónapot dolgozik,
  • 100 felújított ház,
  • 600 képzésben és foglalkoztatásban részt vevő érintett, aki tanúsítványt szerez.

Budapest, 2012. február 21

.
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter