Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2011. feb. 19. Egyéb | Hozzászólások
A Roma Informal Contact Group brüsszeli ülésén támogatták az
Európai Krízistérkép kialakítására tett magyar kezdeményezést

A magyar elnökség nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és az Európa Tanács közös szervezésében 2011. február 18-án Brüsszelben került megrendezésre az Informal Contact Group (ICG) soron következő ülése.

A találkozó, melyet 1999 óta minden félévben az Európa Tanács és az Európai Unió soros Elnöksége együtt készít elő, nemzetközi és kormányközi szervezetek, civil szervezetek romákkal foglalkozó fontos fóruma. Az eseményen az Európai Bizottság, az Európa Tanács mellett több mint 50 nemzetközi civil- és kormányközi szervezet képviselői vettek részt.

Az ülés témáját az Európai Parlament illetékes bizottsága által nemrégiben elsöprő támogatással megszavazott, a romák társadalmi befogadását elősegítő Európai Roma Stratégia koncepciója képezte, melynek előterjesztője Járóka Lívia néppárti képviselő. A magyar elnökség elsőként itt mutatta be az összeurópai krízistérkép kialakítására vonatkozó javaslatát. A megalkotására irányuló kezdeményezést a résztvevők egybehangzóan támogatták. Az uniós szintű krízistérkép megalkotásával lehetőség nyílik arra, hogy azokat a térségeket, ahol a főként romákat sújtó nyomor és társadalmi leszakadás koncentrálódik, közös gazdasági és társadalmi jellemzők alapján lehessen feltérképezni. Az így szerzett ismeretek elősegíthetik a leszakadó területeken mélyszegénységben élő tömegek, köztük romák felzárkózásának célzott támogatását.

Az ülés résztvevői sürgették az Európai Bizottságot, hogy az európai roma keretstratégiáról szóló közlemény kidolgozásába minél előbb lehetőségük legyen érdemben és aktívan bekapcsolódni. A magyar elnökség nevében Izsák Rita, a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke meghívta a résztvevőket az április 8-án Magyarországon megrendezésre kerülő Roma Platformra, az Európai Roma Keretstratégia megvitatására.


Budapest, 2011. február 19.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter