Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Schweitzer Józsefet köszöntötték 90. születésnapja alkalmából

2012. okt. 15. Egyéb | Hozzászólások
 Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit 90. születésnapja alkalmából ünnepségen köszöntötték vasárnap Budapesten; a rendezvényen köszöntőbeszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, felolvasták Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét is.

Balog Zoltán
, az emberi erőforrások minisztere beszédében hangsúlyozta: lehet gyűlölet és szégyen nélkül, szeretetben élni. Mint mondta, akkor vannak a magyar és a zsidó kultúrának közös vonásai, ha vannak olyan emberek, mint Schweitzer József, aki egyszerre tudja képviselni a kultúra magyar és zsidó elemeit.
Azt kívánta, hogy sok olyan ember legyen, mint Schweitzer József, aki mindent, amit a zsidóságért tett, a magyarságért is tette, és mindent, amit a magyarságért tett, a zsidóságért is tette.

Megjegyezte, hogy a nyugalmazott főrabbinak minden Arany János-idézetről eszébe jut egy Talmud-idézet, és minden Talmud-idézetről eszébe jut egy Arany János-idézet. Mint mondta, Schweitzer Józsefnél “a magyar és a zsidó kultúra egyben van”, ugyanúgy, ahogy összefüggenek nála a hit, a tudomány és a kultúra elemei, és neki mindig sikerült “az igazságot szeretetben követni”.

Áder János köztársasági elnök ünnepségen felolvasott köszöntő levelében azt írta: igazán teljessé csak azok élete válhat, “akik nemcsak a sors parancsa szerint élnek, hanem maguk is sokat tesznek földi küldetésük kiteljesítéséért. Ön azok közé tartozik, akikre így tekintünk”, azok közé, akik “világéletükben hűek maradtak hitükhöz, közösségükhöz, hazájukhoz”.

“Olyan tudóst tisztelhetünk Önben, aki a rész szerinti létben az egészet is látni és láttatni igyekezett mindig. Olyan vallási vezetőt, akinek az alázat ereje táplálja bölcsességét” – fogalmazott levelében az államfő.

Orbán Viktor az ünnepségen felolvasott levelében kiemelte: “hiszem, hogy abban a közös törekvésben, mellyel Magyarországot teljes mértékben meg kívánjuk újítani, továbbra sem feledkezünk meg a legfontosabb, legszilárdabb alapokról, melyre az új politika, új kormányzás, új állam épülhet: nem feledkezünk meg azokról a szellemi emberekről, akik évtizedek óta, minden korban, minden pozícióban, minden lehetőségükkel hazájuk felemelkedését, mindannyiunk jólétét szolgálták”.

MTI-EMMI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter