Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Semjén Zsolt, Balog Zoltán és Hölvényi György látogatást tett a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőségénél

2012. Júl. 18. Egyéb | Hozzászólások

Budapest – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán miniszter (EMMI), Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár 2012. július 17-én a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőségénél tett látogatást. A kormány képviselői bemutatták az új egyházügyi államtitkárt Gáncs Péter elnök-püspöknek, Prőhle Gergely országos felügyelőnek, Fabiny Tamás püspöknek, Szemerei János püspöknek és Kákay István országos irodaigazgatónak.

Hölvényi György államtitkár elmondta, hogy az állam és az egyház viszonyát a cselekvő szolidaritás jegyében képzeli el. A felek egyetértettek abban, hogy az állam és egyház kapcsolatának hosszú távú alakításában elsődleges szempont a társadalmi szolidaritás és a közjó erősítése. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy az együttműködést és az intézmények finanszírozását is a távlatosság és a kiszámíthatóság jellemezze.
Az evangélikus egyház vezetői kifejtették, hogy természetesen tudomásul veszik az állam nehéz gazdasági helyzetét, és mint azt az elmúlt években is többször elmondták, az „együtt sírunk, együtt nevetünk” jegyében, nem kérnek se többet se kevesebbet, mint amennyi a társadalom más szereplőinek jut.

Balog Zoltán
miniszter átfogó tájékoztatást adott a közfeladat-ellátás állami finanszírozásának várható változásairól.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a nemzetközi egyházpolitikai egyeztetések során messzemenően számít a protestáns egyházak javaslataira.

A megbeszélésen szó esett a szociális- és közoktatási szférát érintő új jogszabályok alkalmazhatóságáról is. Az evangélikus egyház vezetése és a területet felügyelő minisztérium megállapodott abban, hogy ezeket a részletkérdéseket a közeljövőben államtitkári szinten tisztázzák.

Az evangélikus egyházi vezetőség hangsúlyozta, hogy az egyház működésében hagyományosan fontos szerepe van a kulturális jelenlétnek, külön is kiemelték a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplését 2017-ben, valamint a Deák téri Insula Lutherana fejlesztésének fontosságát. Az evangélikus vezetők kiemelték, hogy az EMMI szervezeti keretében az egyházügyek mellett az egyház szolgálatában fontos szakterületek szinergiái jól hasznosíthatóak, üdvözlik ezt a szervezeti megoldást.

Tekintettel arra, hogy jelentős közéleti vita zajlik a kommunista titkosszolgálati múlt feltárásával kapcsolatban az evangélikus egyház vezetői felajánlották módszertani segítségüket a Magyarországon példanélküli, evangélikus tényfeltárásban szerzett tapasztalataik alapján.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter