Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Emmi és a gyógyszerészi kamara

2017. Már. 23. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Emmi és a gyógyszerészi kamara
 

Stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) csütörtökön Budapesten. A dokumentumot Balog Zoltán miniszter és Hankó Zoltán kamarai elnök írta alá.

Az emberi erőforrások minisztere az aláírás előtt úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hat évben a kormány megvédte a patikákat, a gyógyszerészek becsületét és ezzel együtt a gyógyszert vásárló betegek biztonságát.

Balog Zoltán hangsúlyozta, a gyógyszerellátás nem elsősorban kereskedelmi tevékenység, hanem minőségi kérdés, amelynek biztosításához elengedhetetlenek a szakképzett gyógyszerészek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a gyógyszerészi kamarával való együttműködés még 2010-ben indult, aminek sok pozitív változása volt, a többi között az, hogy a 2006-os patikaliberalizáció előtti szinten van ismét a patikák gazdasági stabilitása.

Mint mondta, a liberalizáció során egyfajta morális válság is kialakult a patikusok között, megkopott a hivatás, a szakma fénye.

Az emberi erőforrások minisztere a terület nagyságát érzékeltetve elmondta, évente 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik az ország 2318 patikájában.

Szólt arról is, hogy míg 2010-ben a patikák egynegyede veszteséges volt, addig 2015-re ez 176 patikára csökkent, az adózott eredményük 2015-ben 24,5 milliárd forint volt.

Balog Zoltán szólt arról, hogy a gazdasági stabilitás megteremtésén túl a szakgyógyszerészek is az orvosokéval megegyező béremelésben részesültek, a tavalyi 107 ezer forint után idén novemberben további 100 ezer forint emelést kapnak.

A miniszter további pozitív változásként említette, hogy idén januártól a patikák ötven százalék feletti tulajdonrésze szakgyógyszerész kezében van.

Hankó Zoltán kamarai elnök beszédében azt mondta, hogy 2010-re a gyógyszerészek szakmai, egzisztenciális és morális válságba kerültek, de az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően jelentős előrelépést sikerült elérni, és a mostanra kialakult gazdasági és jogi környezet biztosítja a gyógyszertárak hosszú távú, stabil működését.

A köztestület elnöke ugyanakkor közölte, a gyógyszertárak gazdasági működtetését tovább kell erősíteni, hogy “megérje jól és becsületesen” dolgozni, továbbá fejleszteni kell a gyógyszerészi képzést, szakképzést, továbbképzést.

A stratégiai együttműködési megállapodás révén a kamarának lehetősége lesz bekapcsolódni a területet érintő jogalkotási folyamatba, a joganyagok elkészítésébe.

(MTI)

Stratégiai partnerségi megállapodás ünnepélyes aláírása a Magyar Gyógyszerészi Kamarával

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter