Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Számszerű tagállami vállalások kellenek a romaintegráció érdekében

2011. jan. 27. Egyéb | Hozzászólások

Bruxinfó Brüsszel, 2011. január 27. 
 

A tanácsi konklúziókig juthat el a magyar elnökség a készülő európai roma keretstratégia kapcsán – jelentette ki a társadalmi befogadásért felelős államtitkár az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága előtt, ahol Balog Zoltán szükségesnek nevezte a pályázati rendszer átstrukturálását, az etnikai alapú adatgyűjtést és számszerű tagállami vállalások megtételét.

Tanácsi következtetéseket fogadhat el az Európai Unió még a magyar elnökség idején az európai roma keretstratégiáról – jelentette ki a társadalmi befogadásért felelős államtitkár európai parlamenti meghallgatásán. Balog Zoltán azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy félév alatt tovább juthat az elnökség a kérdésben, de szerinte ennek is lesz annyi ereje, hogy a tagállamok kötelező érvényűnek tekintsék a stratégiában foglaltakat.
 
Balog Zoltán emlékeztetett rá, az Európai Bizottság április 6-án nyújtja be a keretprogram tervezetét a tagállamok által kidolgozott nemzeti stratégiák alapján. A politikus elmondta, hogy a magyar elnökség a tanácsi konklúziókba konkrét nemzeti vállalásokat is bele szeretne építeni; nem etnikai, hanem szociális-gazdasági alapon szeretné megközelíteni a roma integrációt; a pontos helyzetfelismeréshez krízistérképet szeretne „rajzolni”; és az EU2020 stratégiához kapcsolódó Nemzeti Intézkedési Tervek részévé szeretné tenni a romák integrációjával és a szegénység csökkentésével kapcsolatos számszerű tagországi vállalásokat.
 
Az államtitkár az EP állampolgári jogi bizottsága előtt hangsúlyozta: bár a cigányok legtöbbször különböző kihívásokat jelentenek a tagországokban, az integrációjuk fontos európai érdek. „Ha a romák foglalkoztatási rátája elérné az átlagot, az uniós GDP 4 százalékkal növekedne” – fogalmazott a politikus. Pont ezért kellene foglalkoztatási szempontból kezelni a cigányok társadalmi befogadását – tette hozzá.
 
Balog Zoltán azt mondta, szeretnék belefoglalni a következtetésekbe, hogy át kell alakítani a pályázati rendszert is. A magyar elnökség célja, hogy nagyobb összhang legyen az uniós és a nemzeti források között, hogy azok néhol ne egymás ellen, hanem egymást kiegészítve álljanak rendelkezésre. Emellett a politikus szerint a pályázóknak előre be kellene mutatniuk, hogy a beilleszkedési esélyeiket mennyire segíti a pályázat, és eleve életszerűbb pályázatokat kellene kiírni.
 
Az államtitkár szerint szükség van etnikai alapú adatgyűjtésre is. Azt mondta, tudja, hogy ez érzékeny kérdés, de szerinte a valódi és hatékony megoldásokhoz pontos információk birtokában kell lenni. Egy magyar mondást idézve kifejtette, „az nem megy, hogy ha pénz jön, akkor mindenki roma, ha pedig rendőr, akkor senki”. Mindezzel utalt részben arra, hogy a romák esetében sem egyértelmű, hogy ki vallja magát annak, másrészt pedig arra, hogy a rendőrség gyakorlatában is tetten érhető a diszkriminatív eljárás.
 
Balog Zoltán kitért arra, hogy a szegregált oktatásnak is lehet elfogadható formája, ha valamilyen pluszszolgáltatást kapnak a külön tanuló roma gyerekek. Pusztán azért, hogy ne legyenek együtt a többségi társadalom gyermekeivel, nem elfogadható az elkülönítés – mondta.
 
Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem szabad a roma kérdéssel összekapcsolni Románia és Bulgária esetleges alkalmatlanságát a Schengen-övezetre. Bár a bel- és igazságügyi együttműködés nem az államtitkár portfóliójába tartozik, személy szerint kijelentette, nem sok esélyt lát a két ország 2011 első félévi schengeni tagságára
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter