Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Száz ukrán diákot fogad Magyarország szeptembertől

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon hivatalában fogadta Pavlo Klimkint, Ukrajna külügyminiszterét. A felek a két ország oktatási együttműködési lehetőségeiről egyeztettek, majd oktatási megállapodást írtak alá, mely alapján Ukrajna is csatlakozik a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramhoz.

A magyar miniszter és az ukrán diplomácia vezetője kétoldalú tárgyaláson egyeztetett a két ország jelenlegi és jövőbeni oktatási együttműködési lehetőségeiről. Ukrajna Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma között aláírt megállapodás alapján Magyarország idén szeptembertől évi 100 ösztöndíjat ajánl fel ukrán hallgatók számára a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretein belül.

A tárgyaláson mindkét fél kiemelte a megállapodás fontosságát a két ország partneri együttműködésében. Az ösztöndíjprogramban résztvevő hallgatók teljes, alap- vagy mesterképzésre jelentkezhetnek a bölcsészettudományok, társadalomtudományok, műszaki tudományok valamint orvos- és egészségtudományok területén, illetve tetszés szerinti doktori képzésekre is. Viszonossági alapon évente 35 magyar hallgató kaphat ösztöndíjat ukrán felsőoktatási intézményekben a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok és a műszaki tudományok területén. Jelenleg 40 országból mintegy 1600 külföldi hallgató részesül az ösztöndíjban, mely a mai naptól Ukrajna és az ukrán hallgatók számára is nyitva áll.

Balog Zoltán a tárgyalás során beszámolt Pavlo Klimkinnek Magyarország Ukrajnát segítő tevékenységéről. Említette, hogy a tavalyi évben 700 ukrán gyermek érkezett nyaralásra Magyarországra, s ezt a programot éppúgy folytatják, mint a humanitárius segítségnyújtást. A magyar tárcavezető emellett segítséget kért a kárpátaljai magyar nyelvű oktatási rendszerben kiadott bizonyítványok érvényesítésének ügyében.

Pavlo Klimkin külügyminiszter meghívta Balog Zoltánt Kijevbe a Stipendium Hungaricum program bemutatására, és egyéb oktatási kérdések megtárgyalására.

Budapest, 2016. február 24.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter