Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sziget – Megnyílt a European Meeting Point

2011. aug. 10. Egyéb | Hozzászólások
Budapest, 2011. augusztus 10., szerda (MTI) – Négy civil szervezet mutatkozik be az idei Sziget fesztiválon a European Meeting Pointon, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének rendezvényhelyszínén, amelynek hivatalos megnyitóját szerdán tartották.

Fotó: Káli-Horváth Kálmán Több fotóért klikkelj a képre!

A szigetlakók megismerkedhetnek a cafebabel.com tízéves európai magazinnal, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesülettel, a Pillar Alapítvánnyal és AEGEE – Budapesttel, Európa egyik legnagyobb ifjúsági szervezetével. Ugyancsak a European Meeting Pointon kapott helyet az E4U!, a belga, francia, német, holland, brit és svájci együttműködésből létrejött nemzetközi segítségnyújtási szervezet, amelyhez a külföldi szigetlátogatók fordulhatnak például úti okmányaik elvesztése esetén.


Balog Zoltán
társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár párhuzamot vont a Sziget és az Európai Unió között, mondván, mindkettő értékeit csak azok élvezhetik, akik “a kerítésen belül” vannak. Megemlítette: reményei szerint minél többen elgondolkodnak majd a romák helyzetén. A European Meeting Point jelentőségéről szólva kitért arra is: különösen fontos, hogy formálják a következő generáció jövőképét.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a Sziget és az Európai Bizottság együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, tavaly például a spanyol, belga és magyar EU-elnökségi trióhoz kapcsolódva tartottak programokat a fesztiválon. Szűcs kiemelte: a programsorozat célja az Európai Unió megismertetése, az iránta való érdeklődés felkeltése. “Szeretnénk rámutatni, hogy az unió nem egy absztrakt és érthetetlen szervezet” – tette hozzá. Kiemelte: az idei év “specialitása”, hogy most ünneplik a Roma sátor tízéves fennállását, valamint hogy idén tavasszal, a magyar elnökség idején fogadta el az Európai Tanács a roma keretstratégiát.

Andor László
szociális ügyekért felelős EU-biztos kiemelte: a romák szociális helyzetével kapcsolatos problémák tavaly kerültek reflektorfénybe, amikor Franciaország kitoloncolt több roma bevándorlót. Mint rámutatott, a probléma nagysága indokolja, hogy az Európai Bizottság is foglalkozzon a kérdéssel. “Sok esetben a politikai eltökéltség is hiányzik ezeknek a igen súlyos szociális problémáknak a megoldására” – fogalmazott, hozzátéve: az egyes országok megoldatlan konfliktusai továbbterjedhetnek a többi európai uniós országra is. “Nem csupán segíteni kell, hanem el kell várni a nemzeti kormányoktól, hogy ne tolják tovább a problémákat a jövőbe” – hangsúlyozta.A biztos kitért arra is, hogy a szociális ügyek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, ezért különösen jelentős a roma keretstratégia elfogadása. Az országoknak maguknak kell megalkotniuk a saját stratégiájukat. “Meghatároztuk azokat a szempontokat, amelyek szerint a tagországok évről-évre be fognak számolni” – fogalmazott, a szempontok között az oktatásügyet, az egészségügyet, s lakáspolitikát és a foglalkoztatást említve. Andor László szerint különösen fontos, hogy a helyi stratégiák kialakításában részt vegyenek a romák is – a kidolgozás és a végrehajtás fázisában is.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter