Close
2018. május
h k s c p s v
« ápr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Szociális biztonsági egyezményt írt alá Magyarország és a Török Köztársaság

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Faruk Çelik, a Török Köztársaság munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztere szociális biztonsági egyezményt írt alá 2015. február 24-én, Budapesten.

A magyar és a török kormány között létrejött kétoldalú egyezmény kölcsönösségi alapon, hosszú távon rendezi a két ország szociális biztonságot érintő kapcsolatait, elsődlegesen a magyar és a török jog szerinti biztosítottak helyzetét a biztosítási jogviszony, az egészségbiztosítási ellátások és a nyugellátások terén. Az egyezmény értelmében a nyugellátásra való jogosultság megállapításához a két országban szerzett szolgálati idő összeadható, így elkerülhetővé válik az, hogy az adott országban hatályos jogszabályok szerinti minimális szolgálati idő hiánya miatt ne legyen megállapítható a biztosítottak részére nyugellátás.

Az egyezmény bizonyos esetekben lehetőséget biztosít harmadik országban szerzett szolgálati idők figyelembevételére is abban az esetben, ha a nyugellátásra való jogosultság a két országban szerzett szolgálati idő összeadása ellenére sem áll fenn. Az egyezmény értelmében, ha az egyik országban szerzett egy évnél rövidebb szolgálati idő alapján nyugellátást nem lehet megállapítani a nemzeti szabályok alapján, akkor ezt az időszakot a másik ország a nyugellátásra való jogosultság és a nyugellátás összegének megállapítása során úgy veszi figyelembe, mintha azt a saját területén szerezte volna a jogszerző. Az egyezmény garantálja a nyugdíjak kifizetésének biztonságát, vagyis azok nem csökkenthetők hivatkozással arra, hogy a biztosított más ország területén lakik az ellátás időpontjában.

Az egyezmény lehetőséget biztosít arra is, hogy a biztosítottak, illetve egészségügyi ellátásra jogosultak az egyezmény hatálya alá tartozó egyes kategóriái – többek között a kiküldöttek, illetve a velük együtt élő házastárs és kiskorú gyermekek – az illetékes egészségbiztosítási szerv igazolásával, illetve előzetes engedélyével a természetbeni egészségügyi ellátásokat a Török Köztársaságban történő jogszerű tartózkodás alatt, a magyar társadalombiztosítás teherviselése mellett vehessék igénybe. Előzetes engedélyezés mellett a biztosítottak számára tervezett orvosi ellátás is igénybe vehető a másik szerződő államban.

Az egyezmény szabályozza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira vonatkozó különleges eljárási szabályokat is az uniós elvekkel összhangban. Garanciális szabály, hogy a 24, egyszeri meghosszabbítás esetén 60 hónapot meg nem haladó kiküldetés esetén a kiküldött személy továbbra is a kiküldő ország társadalombiztosítási rendszerében fizeti a járulékokat, valamint a kiküldött személyre továbbra is a kiküldő állam joghatósága érvényes.

Az egyezmény aláírásával kedvezőbb jogszabályi környezet jön létre, amely élénkíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat Magyarország és a Török Köztársaság között.

Budapest, 2015. február 24.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter