Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Balog Zoltán Svájcban

2013. jún. 8. Hírek | Hozzászólások
Szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Balog Zoltán Svájcban
 

Zömében szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Svájcban pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és részben nagy érdeklődést, részben tiltakozást kiváltó előadást tartott a Zürichi Egyetemen.

Balog Zoltán találkozott Alain Berset belügyminiszterrel, akinek a tárcája nem a belbiztonságért, hanem a szociál-, az egészség- és a kultúrpolitikáért felel. Olyan minisztérium, amely ezekkel a területekkel együtt foglalkozik, csak Magyarországon van még Európában – mondta a magyar politikus. Megállapodott Berset-vel abban, hogy együttműködnek a kultúrának a szociális integrációban való felhasználási módjainak kidolgozásában. Ez Magyarországon főleg a romákat, Svájcban a bevándorlókat érinti – tette hozzá.

Az egyetemi előadást – amely szintén a magyarországi roma integrációról szólt – “médiafelhajtás” és szigorú biztonsági intézkedések kísérték. A hallgatóság 150-200 emberből állt. A beszédet vastapssal jutalmazták, voltak, akik tiltakoztak – mondta a miniszter. Az egyetemre annak Európai Intézete és a joghallgatók egyesülete hívta meg – tette hozzá.

Balog Zoltán a svájci-magyar ösztöndíjprogramokról tárgyalt Mauro Dell’Ambrogio oktatás- és kutatásügyi államtitkárral. Megállapodtak abban, hogy Svájc továbbra is részt vesz az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem fenntartásában, és az egyetemen erősítik a közös kutatásokat.

A miniszter az Országgyűlés svájci-magyar baráti csoportjának vezetőjeként egy többpárti (Fidesz-KDNP, MSZP) küldöttséggel tett látogatást a berni szövetségi parlamentben, és találkoztak az ottani svájci-magyar baráti csoporttal. A svájci csoport tagjai között három volt államfő van, és az egyikük Christine Egerszegi-Obrist, az egyik legbefolyásosabb politikus asszony, akinek néhai férje 1956-ban vándorolt ki Magyarországról.

A miniszter tárgyalt a rendőrség, az ügyészség és több civil szervezet képviselőjével a prostitúció okozta svájci problémákról, ugyanis – mint mondta – a zürichi prostituáltak csaknem kétharmada cigány származású magyar állampolgár. A prostitúcióval kapcsolatosan, a “futtatók utcai háborújában” rengeteg bűneset – verekedés, gyilkosság – történik a városban. Balog Zoltán a jelenség visszaszorításának módjairól tárgyalt a hatóságokkal.

A miniszter magas állami kitüntetést adott át Christian Mühlethaler volt budapesti nagykövetnek, aki sokat tett a svájci-magyar kapcsolatok fejlesztéséért, Magyarország megértéséért, Nicole Hafeli lelkész asszonynak pedig Pro Cultura Hungarica-díjat adományozott az egyházak közötti és a svájci-magyar kapcsolatok erősítéséért.

A miniszter péntek este református egyházi vezetőkkel találkozott, hogy 2017-re előkészítsék a reformáció 500. évfordulójának megünneplését.

MTI, EMMI

Fotó: Nagykövetség

Balog Zoltán Svájcban

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter