Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Támogatja a kormány a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működését

2017. máj. 17. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Támogatja a kormány a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működését
 

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működéséről és finanszírozásáról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Kovács Géza, a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

Balog Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány a minisztérium javaslatára 300 millió forint rendszeres támogatásban részesíti a Magyar Rádió Zenei Együtteseit, a szimfonikus zenekart, a vegyeskart és a gyermekkórust.

Hozzátette: az együttes a klasszikus művek bemutatásán túl elősegíti a kortárs magyar zeneművészet népszerűsítését, valamint nemzeti értéket képvisel. Úgy ítélték meg, hogy szükség van plusz támogatásra, amely segíti az együttes értékőrző tevékenységét és a magas színvonal megtartását.

A zenekari és a zenei előadóművészeti kultúránkkal ott vagyunk a világ térképén, s ez indokolja a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek támogatását a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft.-n keresztül – hangsúlyozta a miniszter.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója közölte: az MTVA megalakulásával több rádió, televízió és az MTI egyesítette erőforrásait annak érdekében, hogy hatékonyan működő közmédia épüljön fel.

A rádióval érkező zenei együttesek értékként való megtartása és megőrzése az MTVA számára kiemelkedően fontos – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Magyar Rádió Zenei Együttesei integrált része a közmédiacsoportnak, ezért lényeges, hogy a finanszírozásuk a jelenben és a jövőben biztosított legyen, valamint a magas szakmai színvonal meg tudjon valósulni.

Kovács Géza, a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vegyeskara és Gyermekkara különleges értéket képvisel.

Kiemelte: ezekben az együttesekben olyan különleges készségek vannak, amelyek sok más kórusban és zenekarban nincsenek. A muzsikusok lapról olvasásban például utolérhetetlenek és a kortárs magyar zene ápolásában is pótolhatatlan érdemeket szereztek.

“Hallatlan örökség letéteményesei” és rossz volt nézni, hogy mindez már-már veszni látszik – fogalmazott. Hozzátette: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vegyeskara és Gyermekkara az egész országé.

(MTI)

Sajtótájékoztató – A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működéséről és finanszírozásáról

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter