Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Támogatta Balog Zoltán miniszterré való kinevezését a szociális bizottság

2012. máj. 7. Egyéb | Hozzászólások

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) – A társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától – mondta Balog Zoltán az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem szavazat mellett támogatták kinevezését az erőforrás-minisztérium élére.

Balog Zoltán bizottsági meghallgatása során elmondta azt is, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része, miután a posztra felkért Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke jelenlegi vezetői feladata miatt nem vállalta el a megbízatást. A miniszterjelölt a tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások megerősítését és megújítását nevezte. Ennek a tevékenységnek ad helyet az iskola, az egészségügy, a szociális ellátórendszer, a sport, a lelki közösségek, a kultúra és a civil önszerveződések – fűzte hozzá. Azáltal, hogy minden, az emberek “státusbiztonságával” kapcsolatos terület egy minisztériumban kap helyet, hatékonyabbá válhat az ott végzett munka – mondta. Méltatta elődje, a posztról lemondott Réthelyi Miklós tevékenységét, aki szavai szerint ennek a nagy egységnek az összehangolásában komoly eredményeket ért el. A szociális és az ifjúságot érintő feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a területen az emberi erőforrások megerősítését elsősorban a családon keresztül lehet megvalósítani. A szociálpolitika tekintetében fontosnak nevezte, hogy ne csak a társadalomból kiszorultakat támogassák, hanem azokat is, akik a “társadalom közepén erősítik a nemzet összetartozását”. Fontosnak nevezte a gyermekvédelem integrálását az általános szociálpolitikába. A nyugdíjpolitikával kapcsolatban kifejtette: fontos változás volt, hogy világossá tették a különbséget a nyugdíjszerű és a más típusú ellátások között. Iván László (Fidesz) kérdésére elmondta: nem tervezik a nyugdíjak megadóztatását.

Tamás Barnabás (Fidesz) felzárkózási programokkal kapcsolatos érdeklődésére kifejtette: az ösztöndíjak rendszerét a teljesítményekhez kellene kötni. Az ülésen Varga László (MSZP) és más képviselők is arról érdeklődtek, hogy milyen juttatásokat terveznek utalványban kifizetni. A miniszterjelölt elmondta: terveikben szerepel, hogy a rendszeres szociális segély egy része, “mondjuk így a 10 ezer forint feletti rész, maximum 5 ezer forintban” Erzsébet-utalványban adható legyen. Hozzátette, hogy még ha ez nem is lesz kötelező, lényeges lépés lesz abból a szempontból, hogy a helyi önkormányzatok mérlegelési lehetőséget kapjanak. Sneider Tamás, a testület jobbikos elnökének szociálpolitikát érintő kritikájára úgy reagált, hogy joggal járhat azoknak az adókedvezmény, akik jelentős mennyiségű adót fizetnek be, és gyermeket nevelnek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, az erről szóló törvénymódosítást múlt pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A változtatás – a parlament jóváhagyása után – május 14-én lép hatályba.

bNL bhi

MTI 2012. május 7., hétfő 12:50

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter