Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Tanévnyitó a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban

2011. Sze. 28. Egyéb | Hozzászólások

Nyíregyháza, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) – Húsz hallgató kezdheti meg tanulmányait a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében indított Evangélikus Roma Szakkollégium első szemeszterén Nyíregyházán, a tanévnyitót szerdán tartották a helyi főiskolán. Balog Zoltán államtitkár levélben gratulált a szakkollégium létrehozásához.

Az alábbi képgaléria fényképei a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat központi tanévnyitó ünnepségén készültek.

Balog Zoltán különösen alkalmasnak nevezte az evangélikusokat mint többnemzetiségű egyházi közösséget az etnikai különbségek hittel való gondozására.  

“Ha sikerül minden, amit ennek a nemes kezdeményezésnek a céljaként megfogalmaztak, akkor Önök néhány év múlva nemcsak egy értékes diplomával lesznek gazdagabbak, hanem megerősödhetnek abban a meggyőződésükben is, hogy érdemes cigány és nem cigány magyarok együttéléséért küzdeni, mert vannak szövetségeseink. Evangélikusok, katolikusok, reformátusok, jóakaratú emberek, akik ezért segítik ma és holnap Önöket” – írta levelében Balog Zoltán.

Az ország négy városában – Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán – működő szakkollégiumi hálózat célja olyan cigány származású értelmiségi fiatalok nevelése és oktatása, akik szaktudásuk mellett társadalmi érdeklődéssel bírnak, elkötelezettnek érzik magukat saját csoportjuk és a társadalom közötti párbeszéd formálásában.     A kezdeményezés a felsőoktatási tanulmányok mellett a tanulmányi előmenetelben is segíti a roma hallgatókat.

Fabiny Tamás evangélikus püspök az évnyitóval egybekötött ünnepi szentmisén a cigányokat és a nem cigányokat elválasztó falak leomlásáról beszélt, hangsúlyozva: az emberek Krisztus békéjében kell, hogy egyesüljenek.

A püspök a szentmise után tartott ünnepi tanácsülésen felolvasta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának üdvözlő szavait.

A tanévnyitón beiktatták hivatalába Molnár Erzsébetet, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatóját, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: húsz, egyetemi és főiskolai képzésben részesülő hallgató kezdheti el a szakkollégiumi tanulmányait, ők külön a számukra indított programokon és háromféle modulképzésben vesznek majd részt. A diákok a romológiai és magyar népismereti tárgyak mellett idegen nyelveket sajátíthatnak el és informatikai ismereteket szerezhetnek, az úgynevezett spirituális modul elsősorban az európai kultúra megismeréséhez szükséges, keresztény értékrendű vallási ismereteket tartalmaz.

A képzéseknek a Nyíregyházi Főiskola campusa ad otthont. A húsz felvett hallgató a képzésért kollégiumi díjat fizet, de lehetőségük van tanulmányi és szociális ösztöndíj megpályázására is. A fenntartók ugyanakkor azt szeretnék, hogy egyetlen tehetséges hallgatónak se kelljen anyagi okok miatt elhagynia a kollégiumot és a felsőoktatást.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter