Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Tomcsányi Teodóra köszöntése a Semmelweis-díj átvétele napján

2014. jan. 29. Beszédek | Hozzászólások

Még a szenteknek is maguk felé hajlik a kezük – hát még, ha valaki nem szent, hanem csak miniszter, ráadásul protestáns. Úgyhogy, azért vagyunk most itt, merthogy nem tudtam annak az emberi gyarlóságnak ellenállni, hogy én személyesen adjam át a Semmelweis-díjat, amit már professzor asszony 2013-ban megkapott. Örülök, hogy végre így tudunk találkozni, merthogy fontos számunkra – és ez ugye mindig egy kétoldalú dolog, nemcsak a kitüntetett, az elismert, a díjazott számára, hanem azok számára is, akik a díjat adják. Fontos, hogy ennek az okát valamilyen módon megnevezzük. Én személyesen persze sokat köszönhetek Neked, de úgy gondolom, hogy a magyar tudomány is sokat köszönhet Neked, és erről szeretnék néhány szót mondani. Arra meg különösen büszke vagyok, hogy én az előterjesztést csak támogattam, és nem én kezdeményeztem, tehát mások is voltak, akik úgy gondolták, hogy dr. Tomcsányi Teodóra méltó a Semmelweis-díjra.

Hogyha arról a tudományról beszélünk, amit először én nagyon furcsának hallottam: ez a mentálhigiéné – talán nem is a legjobb szó, kerestünk már jobb szavakat is, de nem találtunk -, akkor a dolog lényegét abban fogalmaznám meg, hogy a lelki egészség nincs spiritualitási, szellemi tisztánlátás nélkül. Ez a három dolog összetartozik. Annak a lelki egészsége, aki olyan szakmát gyakorol, ahol emberekkel kell törődnie, emberekkel kell foglalkoznia. Annak a spiritualitása – és ez nem kizárólag, talán nem is elsődlegesen vallásos dolog, még hogyha a vallás is egy nagyon fontos lehetőség arra, hogy az ember spirituális minőségű legyen. A szellemi tisztánlátás pedig maga az anyagi tudomány. Ez a három dolog együtt az, amit a kollegáid és a tanítványaid tőled tanulhattak. Az elmúlt évtizedekben úttörő munkát végeztél ebben az ügyben.

Azt hiszem, hogy 1989-ben találkoztunk először a Híd Családsegítő Központban egy kérdés kapcsán, és ma már riválisaidnak és irigylőidnek a tábora nagyon széles, mert széles utat törtél, tehát sokan jönnek mögötted. Ez azt jelzi, hogy valami olyat sikerült fölismerned, amire szükség van a tudományban is, meg ebben az országban is. Hogyha lehetne egyetlenegy ponton visszajelezni, hogy mit is tanulhatunk a mentálhigiénés szaktól és képzéstől vagy szemlélettől, akkor hadd mondjam el azt a konkrét példát, hogy számos fontos európai törzsprogramot alakítottunk át azokból a felismerésekből kiindulva, amit a te mentálhigiénés szemléleted képvisel. Ez pedig azt jelenti, hogy nem egy külön szakmáról beszélünk, nem arról beszélünk, hogy egyébként vannak orvosok, meg vannak tanárok, meg vannak szociális munkások, meg vannak lelkipásztorok, és hát ők olyanok, amilyenek, de miután nem elég jók az emberekkel való kapcsolatban, ezért állítsunk melléjük szakembereket, mentálhigiénés szakembereket, akik majd segítenek nekik. Hanem mindenki a saját szakmáján belül tanulja meg azt a spirituális minőséget, és azt a szellemi tisztánlátást, amit megtanulhat a mentálhigiénés képzésben.

Egy emlékezetes vitám volt az Európa Tanácsban a mediátori programmal, amikor roma mediátorokat képeztek, és azt szerették volna, hogy ezt támogassuk, és én azt mondtam, hogy mi ezt nem támogatjuk. Mi azt támogatjuk, hogy olyanok, akik egyébként roma gyerekeket tanítanak, kapjanak mediátori képzést, olyan rendőrök, akiknek ilyen ügyük van, kapjanak mediátori, vagyis mentálhigiénés képzést, azt támogatjuk, de hogy egy külön szakma legyen, azt nem támogatjuk, mert az lerontja egyébként azt az igényességet, ami mindenkiben meg kell, hogy legyen, aki egyébként emberekkel foglalkozik. Azt is mondhatnám, hogyha jól látom, akkor ennek a minisztériumnak a jogelődje az a Mentálhigiénés Tanszék, mert ott valóban az emberi erőforrásokkal foglalkoznak, olyan szinten, amilyet szeretnék én is elérni, hogy egyszer ebben a minisztériumban olyan minőség jöjjön létre, és úgy tekintsünk az emberi erőforrásra, ahogy én ezt megtanultam annak idején, a te tanszékeden.

Nagyon örülök, hogy most itt együtt vagyunk!

Isten éltessen sokáig!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter