Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Új fejezetet nyitunk a cigányok és a többségi társadalom viszonyában

2010. dec. 10. Egyéb | Hozzászólások
 MNO  – PL    2010. december 10. 15:20

A roma kisebbség sorsának javítását célzó programokról, a romakérdés európai dimenziójáról folytatott tárgyalásokat pénteken Berlinben a közigazgatási és igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán az MTI berlini irodájának nyilatkozva elmondta: a német belügy- és külügyminisztériumban lezajlott megbeszéléseken partnerei támogatást ígértek a budapesti kormánynak ahhoz a szándékához, hogy a január elsején kezdődő soros EU-elnökség alatt prioritásként fogja kezelni a romák felzárkóztatását.

Egyetértés volt a felek között abban is, hogy a roma problémát alapvetően helyben kell megoldani, vagyis ott, ahol a kisebbség él. A kérdésnek ugyanakkor van egy európai dimenziója is, amely nem hagyható figyelmen kívül. Ez részben jogi vonatkozású – például a mozgásszabadsághoz fűződő jog szavatolása –, részben rendészeti jellegű. Az illetékes szerveknek azt a feladatát implikálja, hogy az eddiginél sokkal határozottabban akadályozzák meg a fenti joggal való visszaéléseket, megelőzendő az ilyen jellegű migrációt Európán belül – jelentette ki a felzárkózásért felelős államtitkár.

Balog Zoltán német tárgyalópartnerei – köztük Christoph Bergner, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára – érdeklődéssel fogadták azt a közlését, hogy a felzárkózást segítő programok hatásfokának a mérésében a magyar kormány új eszközöket fog alkalmazni. Ennek az újításnak – amely részben anonim adatgyűjtéssel párosul – az a célja, hogy tisztázni lehessen: valóban eljutnak-e a címzettekhez a társadalmi integrációt segíteni hivatott anyagi eszközök. Az Orbán-kormány által tervbe vett komplex programok egyszerre fogják javítani a romák lakáskörülményeit, a foglalkoztatottságukat, valamint a
roma gyerekek oktatási helyzetét – hangoztatta az államtitkár.

Balog Zoltán részt vett a Collegium Hungaricum berlini székházában csütörtökön este rendezett pódiumbeszélgetésen, amelynek témája a roma integráció volt. A telt ház előtt lezajlott rendezvényen az államtitkár kifejtette: Magyarország új fejezetet akar nyitni a romák és a többségi társadalom viszonyában. A kormány nemcsak kommunikációs offenzívát folytat, hanem új programmal, új szemlélettel akar javítani a roma kisebbség helyzetén. Ebben ugyanolyan fontos a többség meggyőzése, a többségi társadalom attitűdjének a megváltoztatása, mint a kisebbségé. „Még a közönség soraiban helyet foglaló, Magyarországot kritikus szemmel figyelő résztvevők is nagyon pozitívan fogadták az elhangzottakat” – fogalmazott Balog Zoltán az MTI-nek.

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter