Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Új integrációs programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

2012. feb. 23. Egyéb | Hozzászólások

A mélyszegénységben, telepeken élő családok számára kitörési lehetőséget kínáló új integrációs programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) mintegy 4,7 milliárd forintos európai uniós forrásból – közölte Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

A komplex program lényege, hogy a telepeken élők számára tanulási-, illetve munkalehetőségeket teremtsenek, továbbá, hogy az érintettek több szolgáltatást, ellátást helyben is igénybe tudjanak venni. Az érintett önkormányzatok pályázatonként 45-150 millió forint támogatást kaphatnak.

A tárca szerint várhatóan 30-50 település programját tudják majd támogatni. A pályázatok beadási határideje első körben március 31-e, míg a második körben augusztus 31-e; a konkrét programok szeptemberben indulhatnak el. A projektek megvalósítását két, illetve három évre tervezhetik a pályázók, a programokhoz nem kell önrész.

Balog Zoltán közlése szerint elsősorban roma közösségek számára kívánják a “valóságos életesélyt kínáló” lehetőséget biztosítani, de – mint mondta – a kiindulópont a rászorultság, így minden olyan önkormányzat pályázhat, amelynek területén mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben hátrányos helyzetű emberek élnek. A programokba bevonják az Országos Roma Önkormányzatot is – tette hozzá.

Az államtitkár utalt arra, hogy a 4,7 milliárd forintos forrás magasabb “a korábbi hat évben hasonló célra fordított összes pályázati költségvetésnél, az összes telepprogramra szánt összegnél”. Jelezte azt is, hogy a programokhoz a forrásokon túl szakmai segítséget is ad az államtitkárság háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a mostani pályázat a tavaly elindított hazai finanszírozású, 410 millió forintos projekt folytatása, amely Ózdon, Tiszaroffon, Szolnokon, Komló és Vajszó környékén, valamint Nyíregyházán valósul meg.

Mint mondta, az új telepprogram jelentősen eltér a korábbi telepfelszámolási programoktól, mert most “nem eldózerolásról van szó”. Hozzátette: ha egy telepet így szüntetnek meg, akkor általában máshol jönnek létre újabb “minitelepek”. Tájékoztatása szerint a program abban is új, hogy ebbe a “többséget”, azaz az adott település lakóit is be kívánják vonni, mert – mint mondta – az ő részvételük nélkül reménytelen, esélytelen a telepfelszámolási program. A komplex program családokra irányul, egyszerre próbálnak meg segíteni az érintettek szociális, egészségi, foglalkoztatási, oktatási, képzettségi problémáin, nehézségein, továbbá egyéni mentorálást is tudnak majd nyújtani.

Az államtitkár hangsúlyozta, nem elsősorban, illetve nem kizárólag az a cél, hogy az embereket a telepekről elvigyék, bár szavai szerint arra is van lehetőség, hogy jobb körülmények közé kerüljenek, hanem az, hogy az állam a maga “humán szolgáltatásaival” megjelenjen a szegregált lakókörnyezetekben.

Balog Zoltán az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy Magyarországon – különböző becslések alapján – 150, 600, illetve 1.200 között lehet a “szegregált lakókörnyezetek” száma.

Egy másik, a Sky Italia televíziós csatorna Magyarországot érintő riportjával kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta, “folyik egy mérkőzés természetesen, aminek az a tétje, hogy sikerül-e Magyarországot úgy beállítani, mint egy rasszista országot, ahonnét mindenkinek menekülnie kell. Ehhez képest mi azért majdnem vagyunk 10 millióan”

Az államtitkár szerint a most meghirdetett, és az ehhez hasonló valóságos programoktól veszik el az energiát, a figyelmet és az együttműködési készséget azok, “akik mindenáron olyan hangulatot akarnak kelteni, mintha ebben az országban már nem lehetne együttműködni roma és nem roma magyaroknak”.

Balog Zoltán véleménye szerint a külföldi média egy része “arra a szerepre vállalkozott, hogy ők csak a konfliktusokat, amik egyébként valóban léteznek, mutatják be, és ebből azt az egyoldalú következtetést vonják le, hogy ebben az országban diktatúrához közeli állapotok vannak”.

Forrás: MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter