Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Új lakástámogatási konstrukciót vehetnek majd igénybe a háromgyermekes családok – TV2 Mokka – 2015. 12. 22.

2015. dec. 22. Interjúk | Hozzászólások

Mv: Jó reggelt kívánok, máris kezdjük a Mokkát. Méghozzá Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. Jó reggelt kívánok miniszter úr!

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere: Jó reggelt kívánok.

Mv: Segítsen nekem egy pár részletet megérteni, már csak azért is, mert tegnap a nagycsaládosok egyesületének elnökével beszélgettünk itt a Mokkában, erről az új, bizonyos tíz plusz tízmillió fölvehető hitelről, amit az állam nyújt akkor, amikor valaki a harmadik gyermeket is vállalja. Nagyon sok részlet nem világos. Ön nyilvánvalóan sokkal több részletet tud. Hogyan van ez a három gyerek vállalás, egész pontosan?

Balog Zoltán: Hadd mondjam el, hogy még nem végleges a konstrukció, az alapirányok megvannak, tehát hamarosan lesz egy nyilvános nagy bejelentés még ebben az évben, ahol minden részletet elmondunk, de talán annyit hadd mondjak, hogy elég három gyermeket nevelni, tehát azok is, akiknek most van három gyermekük, és egy háztartásban élnek azzal a három gyerekkel, ők is automatikusan, azonnal megkapják. Azt is mondhatnám, hogy a három gyermeket vállaló, vagy három gyermeket nevelő családok automatikusan, és nemcsak tíz plusz tíz, még hozzá tenném az ötöt is, ha ők építenek, akkor még ott van ötmillió áfavisszaigénylés. Ez úgy együtt 25 millió. Tehát azt is mondhatnánk, hogy az ilyen családoknak ajándékba egy lakást ad a magyar kormány ebben a konstrukcióban. Hiszen a 25 éves futamidő 3% alatti kamattal a második tízmillió forintos részre, azért ez egy nagyon nagyvonalú ajánlat.

Mv: Tehát akkor arról, akinek most jelenleg egy háztartásban vele három gyermek él, az fölveheti, igényelheti ezt a támogatást.

Balog Zoltán: Így van.

Mv: És az is, aki három gyereket bevállalja tíz éven belülre?

Balog Zoltán: Így van, igen.

Mv: Egyedülállóak is vonatkozik ez a konstrukció?

Balog Zoltán: Igen, igen.

Mv: Tehát hogyha én egyedül nevelek három gyermeket, ugyanúgy jogosult vagyok ennek a támogatásnak az igénybevételére.

Balog Zoltán: Így van.

Mv: Mi van akkor, hogyha a három gyermek nem jön össze, tehát valakinek két gyermeke van és szeretne egy harmadikat vállalni, akár emiatt a támogatás miatt is?

Balog Zoltán: Ezek azok a szabályok, amiket még pontosítani kell. Nyilvánvalóan az úgy korrekt, hogy valamifajta visszafizetésre szükség van úgy, hogy akkor azt kell visszafizetni, ami a két gyerek, meg a három gyerek között van. Hiszen két gyerekre is jár a CSOK, a családi otthonteremtési kedvezmény, az egy alacsonyabb összeg. Azt megtarthatja, és a különbséget a kettő, meg a három gyerek között, ha nem lett meg a harmadik, akkor azt természetesen vissza kell fizetni.

Mv: Milyen konstrukcióban igényelhető ez a támogatás, milyen kamattal?

Balog Zoltán: Hát a tízmilliót azt úgy kapja meg cash-ben, az vissza nem fizetendő, a másik pedig garantáltuk azt, hogy mindig három százalék alatt lesz a kamat. Most jóval alacsonyabb, de három százalék fölé semmiképpen nem mehet, ezt az állam garantálja.

Mv: És ugye tegnap beszéltük a hölggyel is, az elnökasszonnyal, hogy ez 25 évre vonatkozik.

Balog Zoltán: Igen.

Mv: Tehát ez az egész ilyen jó konstrukció.

Balog Zoltán: Én bízom benne, hogy ezt így látják az emberek.

Mv: Jó, tehát akkor nem zárjuk ki azokat, akik nem házasok, csak élettársi viszonyban élnek, az a lényeg, hogy egy háztartásban legyenek három gyermekkel, ugye?

Balog Zoltán: Azért ennél egy picit bonyolultabb. Mi azt szeretnénk, ha házastársak igényelnék, de nyilván ha valaki egyedül nevel három gyereket, annak nem mondhatjuk azt, hogy keressen most gyorsan valakit, hanem természetesen akkor ő is igényelheti.

Mv: Jó. Mik voltak még azok a részletek, amiket nem tudtunk tegnap tisztázni. A visszafizetés akkor egyértelmű. Van még olyan részlet, ami körvonalazódik?

Balog Zoltán: Ott sem mindegy, hogy valaki saját hibájából, vagy saját hibája nélkül, hiszen van valaki, aki szeretne, de mégsem lehet gyermeke, és kicsúszik abból a korból. Tehát nyilván ott más típusú visszafizetési konstrukció, amit annál, aki bemondta, aztán mégsem vállalt gyermeket. Ott van büntetőkamat.

Mv: Ott van büntetőkamat, világos. Kötik-e ezt önök munkavállaláshoz?

Balog Zoltán: Igen, igen, igen. Most úgy néz ki, hogy legalább fél év, illetve két év társadalombiztosítási jogviszony az nagyon fontos. Még ami fontos lehet…

Mv: Az igénylést megelőzően, bocsásson meg?

Balog Zoltán: Igen, természetesen. Ami fontos még, az egésznek az üzenete. Tehát az, hogy azt szeretnénk, ha a magyar családok, miután a magyar bérszínvonal mondjuk ki, azért a nyugat-európaihoz képest alacsonyabb, akkor legalább az önálló lakásra való esélye egy fiatal párnak, tehát ha most két huszonéves azt mondja, hogy összeházasodunk, van tíz évünk arra, hogy három gyerek, akkor azt is mondhatnám, hogy kapnak egy házat vidéken, és nem véletlenül a felső négyzetméterhatárt, az alsót húztuk meg, hogy az emberléptékű legyen, tehát azt mondjuk, hogyha lakást vesz, akkor gyerekenként legalább húsz négyzetméteresnek kell lenni, és akkor nyilván vannak még a szülők, illetve hogyha házat épít vidéken, akkor már összejön a10 plusz10 plusz 5 millió értékű áfavisszaigénylés, és 25 millió forintból már lehet egy szép házat építeni. Ott harminc négyzetméter, tehát kilencven négyzetméteresnek kell lenni legalább. Ha lakást vesz városban, vagy nem városban, akkor is nyolcvan négyzetméter. Tehát az üzenet az az, hogy lehessen önálló egzisztenciája annak is, akinek egyébként még a jövedelme, az alacsony bére miatt erre nem lesz lehetősége, és azért így a 25 évvel a 10 millió forint, ezzel a lenyomott kamattal, az is még egy elviselhető, mondjuk két átlagbér esetén egy elviselhető törlesztőrészletet jelent. Mert hát az ugye azért lesz.

Mv: Ez az üzenet, mi a cél? Mit szeretnének elérni?

Balog Zoltán: Az önálló egzisztenciát, meg azt, hogy a gyermekvállalás ne legyen, szerintem most már ott tartunk azért az adókedvezményekkel, amiket második-harmadik gyerek után lehet kapni ugye az is emelkedik január 1-től. Tehát két gyerek után négy év alatt meg fog…

Mv: Jelentős a különbség (…) gyerek között.

Balog Zoltán: Igen. És most a kettő és az egy között lesz jelentős különbség. Így próbáljuk segíteni a családalapítást, a gyermekvállalást, az négyszeresére fog… Négy év alatt száz százalékkal fog emelkedni a második gyerek után járó adókedvezmény. Ez az, hogy belső erőforrásokból oldjuk meg azt az öregedési problémát, ami egész Európára jellemző. Azt mi úgy gondoljuk, hogy a magyar embereknek maguk oldják meg. Meg azt, hogy majd legyen, önnek ez még később lesz, de mondjuk a nyugdíj és egyáltalán az ország gazdasági teljesítményének a fenntartása, a saját emberi erőforrásainkból valósuljon meg. És hogy ezt a kormány komolyan vegye. És talán ez egy fontos szó, korábban valóban a gyerekvállalás, az egy szegénységi kockázat volt. Szerintem ma már ez nem így van. De hogy még azt a pluszt elismeri az ember, amit az édesanyák, az édesapák beletesznek ebbe a dologba, az szerintem egy fontos üzenet. Ez a megbecsülés, ami nemcsak anyagi kérdés, hanem egyéb is. Most itt az anyagiak jelennek meg.

Mv: Ezek tehát azok a részletek, amik körvonalazódni látszódnak. A végleges bejelentésre akkor még idén sor kerül, ugye?

Balog Zoltán: Igen.

Mv: Jó, akkor ez várhatóan még december 31-éig megtörténik. Egy kevésbé hálás témával folytassuk, méghozzá azzal, ami napok óta szintén tematizálja a közvéleményt, ez pedig az orvosokkal és az egészségügyi problémákkal kapcsolatos kérdéskör. Ugye 64 orvos nyílt levélben tiltakozott tegnap a hálapénz rendszerének fenntartása, az egészségügy ellehetetlenítése és az orvosképzés leépítése ellen. Úgy fogalmaznak, hogy a hálapénz, az egy közös korrupció, de elsősorban az államnak az érdeke, hogy ne kopjon ki a rendszerből. Mit szól ehhez a kijelentéshez?

Balog Zoltán: Én értem, ez egy kicsit rafinált megfogalmazás, de abban természetesen van igazság, hogy ez egy pluszpénzt jelent a rendszerben, és ez hozzájárul az orvosok fizetéséhez. De azért egy orvostól azt mondani, hogy neki elsősorban nem érdeke a hálapénz, azért azt én erős kijelentésnek tartom.

Mv: Nem szeretik a hálapénzt, egész pontosan ez azt jelenti, hogy nem jó, hogy a rendszerben benne van, de az államnak az érdeke, hogy fennmaradjon, mert az azt jelentené, hogy még több orvos vonul ki az egészségügyből, illetve megy külföldre.

Balog Zoltán: Én… Hát, nem vonul ki, hanem olyan helyen dolgozik, ahol többet fizetnek. Én ezt nem tudom elítélni, de azért azt nem várhatjuk, hogy a majdnem tízszeres különbség, tehát amit a nyugat-európai orvosbérekkel nem tudunk versenyezni. Ez a helyzet. De azért az elmúlt két évben, az elmúlt négy évben folyamatosan emeltük az orvosok fizetését. Ez egy majdnem harmincszázalékos béremelés volt. Szerintem ez egy fontos áldozatvállalás az adófizetőktől, hiszen az ő pénzükből megy.

És azért talán érdemes visszakérdezni is. Persze, az államnak a pluszforrások az egészségügyben fontosak. Tehát ilyen értelemben még lehet is részigazsága ennek a mondatnak. De azért én ismerek olyan orvosokat, meg ismerek olyan kórházat, ahol megpróbálták fölvenni a küzdelmet a hálapénzzel, és ezt sikerrel vagy részsikerrel tették. Tehát például a rezidensképzésben…

Mv: Állami kórházról beszél?

Balog Zoltán: Így. A rezidensképzésben azért adjuk a plusz százezer meg a plusz kétszázezer forint nettót havonta, azoknak adjuk, akik írásban vállalják azt, hogy ők hálapénzt nem fogadnak el. És ez a rendszer működik. Ez az orvoselvándorlásnak a mértékét csökkentette az elmúlt három-négy évben.

Mv: Ennyire rózsás lenne a helyzet, miniszter úr? Balog Zoltán: Én nem azt mondtam. Azt mondtam, hogy vannak olyan kezdeményezések, amik a hálapénzes világból való kimenetet mutatják.

Mv: Jó, akkor hogyha ezt a kimenetet ön látja már, akkor miért olvasunk naponta arról, hogy most már van, hogy osztályokat kell összevonni, mert annyira nincsen szakember? Hogy az orvosok tömegestül mondanak föl, vonulnak el? Szakápolóhiány van. Nővérellátási gondok vannak. És az egészségügy gyakorlatilag összeomlóban van.

Balog Zoltán: Hát, ezt mondjuk most már 25 éves, vagy talán 30, vagy 35, amire én vissza tudok emlékezni, és aztán mégiscsak részben és valószínűleg elsősorban az orvosoknak meg az ápolónőknek az áldozatos munkájával ez a magyar egészségügy mégis működik. És nem akarom bagatellizálni a problémákat, mert vannak, ezt egyáltalán nem vitatom. De ha elolvassa egyébként a német újságokat, akkor Németországban hasonlóakat írnak. Ugyanis az elvándorlás még onnan is elindul Svájc felé, elindul az Egyesült Államok felé. Tehát valóban, miután az egészségügy az embernek az egyik legszemélyesebb ügye, a másik oldalon meg egy iszonyatos biznisz. Gondoljon az egész gyógyszertörténetre.

Mv: Hát, az egy olyan dolog, amire az ember hajlandó költeni.

Balog Zoltán: Így van, igen.

Mv: És azt mondja, hogy az egészségemért bármit megteszek.

Balog Zoltán: Így van. De hagy mondjak önnek valamit. Miközben vannak ezek a problémák, aközben a múlt héten, biztos hallotta, Magyarországon, a világon az első tízben vagyunk ezzel, sikerült az első tüdőátültetés.

Mv: Így van.

Balog Zoltán: Egy ilyen műtét, az egy húszmilliós nagyságrendű dolog. A magyar állam kilencszázmillióból hozta létre az infrastruktúrát, tehát egyszerre van jelen a világszínvonal, meg vannak jelen azok a nehézségek, amikről ön beszél.

Mv: Ha már ezt említi, akkor tegnap megkérdeztük, tegnap beszéltünk erről a tüdőtranszplantációról, és azok az orvosprofesszorok, akik itt bent voltak és a csapatnak a részei voltak, akik elvégezték ezt a fantasztikus dolgot itt Magyarországon, azt mondták, hogy szerintük anyagi korlátozás nem áll rendelkezésre vagy nem lesz azzal kapcsolatban, hogy hány ilyen műtétet lehet Magyarországon végrehajtani. Ezt meg tudja erősíteni?

Balog Zoltán: Ezt én személyesen ígértem meg és rendeltem el, úgyhogy ezt meg tudom erősíteni, az ő döntésükön múlik, hogy mennyit tudnak biztonsággal vállalni. És ha már a negatív dolgokról beszélünk, akkor hadd említsem meg, biztos elmondták, ezek az orvosok Bécsből jöttek haza. Olyan feltételeket teremtettünk…

Mv: De Bécsbe is járnak ki egyébként.

Balog Zoltán: Az egy másik dolog,hogy nélkülük most Bécsben nem megy ez az egész történet, de mégiscsak kimentek Bécsbe, ott ezt a dolgot megtanulták, ott ezt magyar orvosok csinálják, és mi azt gondoltuk, egyébként a miniszterelnök úrnak a döntése volt ez, hogy jöjjenek haza és csinálják itthon és megteremtjük erre a feltételeket. Tehát ez az egyszerre a világszínvonal és az orvosainknak a helytállása, meg azok a gondok, amikről beszél, ezek együtt vannak jelen a világunkban, ez már csak egy ilyen világ.

Mv: Ha már az ígéretek, akkor bár nem ön ígérte meg, hanem Zombor Gábor államtitkár úr még itt a Mokkában azt, hogy a lombikbébi programra szánt keretösszeget a duplájára fogják emelni. Ez azóta sem történt meg, pedig ez ugyanúgy mindenféle statisztikák szerint a gyermekvállalási kedvet, illetve a gyermekvállalást erőteljesen ösztönözné.

Balog Zoltán: Ez egy ingoványos talaj, de megpróbálok jó választ adni. Valóban így van, ezt a Zombor államtitkár úrral együtt gondoltuk végig, a kormány támogatja ezt. hiszen itt aztán papíron kimutathatóan megjelenik a plusz gyermek.

Mv: Olyan emberekről van szó, akik valóban gyereket szeretnének vállalni.

Balog Zoltán: Így van, a pénz rendelkezésre áll, az emelés meg is fog történni, az, hogy ezt milyen rendszerben adjuk oda, tán ezt meg fogja érteni, mert óvatosnak kell lenni, mert az embereknek ez egy nagyon mély, személyes, intim ügye és sokszor ez válsággal jár együtt, mert lesz gyermeke vagy nem lesz gyermeke, tehát azt szeretnénk, hogyha azok, akiknek ez bevételt jelent, üzletet jelent, ne legyenek érdekeltek abban, hogy minél több kísérlet után jöjjön létre a gyermek, hanem az lenne jó, ha már korábbi kísérleteknél. Tehát nem mindegy, hogy hány kísérletet finanszíroz a magyar állam, az egészségügyi kassza, hány sikertelen kísérletig…

Mv: Arra céloz, bocsásson meg, hogy azok az intézetek, amelyek a lombikbébi programban a beültetésekkel foglalkoznak, visszaélnek a támogatási rendszerrel?

Balog Zoltán: Ilyet én nem mondtam.

Mv: Nem azt kérdeztem, hogy mondta vagy nem, célzott-e rá?

Balog Zoltán: Nem is céloztam rá, hanem arra célzok, hogy azt szeretnénk, hogyha, azon kell gondolkodnunk, hogy hány beavatkozást finanszírozunk, mondjuk így. Tehát azt át kell gondolnunk, hogy…

Mv: Milyen számok? Kettő és öt között vagy egy és három között?

Balog Zoltán: Ezek a számok vannak most az asztalon. Ha ez a döntés megszületik, hát most még érvelnek az egyik mellett is, az biztos, hogy több mint egyet, tehát az szóba se kerülhet, hogy egyet, de meg kell hozni ezt a megfelelő döntést ebben az ügyben, és akkor megtörténik, a pénz az rendelkezésre áll, akkor meg fogjuk emelni a lombikbébi programnak az összegét.

Mv: Még egy fontos dolog. Január 1-jétől bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógusi előmeneteli rendszerbe és ez csaknem kilencszáz érintettnek átlagosan harminc-negyven százalékos, negyven-hatvanezer forintos béremelést jelent. Ez elegendő ahhoz, hogy ez a réteg továbbra is megmaradjon? Tehát hogy szeressenek ebben a szakmában dolgozni azok, akik ott vannak?

Balog Zoltán: Én azt látom, a bölcsődés meg az óvodában dolgozók alapvetően szeretnek ott dolgozni, mert aki nem szeret gyerekekkel foglalkozni, az nem választ ilyen szakmát, ez már mégiscsak ilyen, és ez egy valóban jelentős lépés. Ez összefügg azzal, hogy az egész bölcsődei rendszert szeretnénk szélesíteni. Tehát ha beszéltünk az otthonteremtésről, ez az egyik akadálya a gyerekvállalásnak ma, mondjuk a modern társadalmakban nem az a gyerekvállalás akadálya, hogy az anya nem tud otthon maradni három évig a gyerekkel, hanem az, hogy nem tud mellette dolgozni. Na most ehhez kellenek részmunkaidős állások, ehhez kellenek más adókedvezmények, a munkaadóknak, hogy visszafogadják a gyermekes édesanyát, mert azért a gyakorlatban kiesik a munkából, a gyerek beteg lesz, és így tovább, és így tovább, ezen kell segíteni, és a napközbeni gyermekfelügyelet. Tehát egy olyan bölcsődei programot indítunk el, ahol négy típusú bölcsődei, négy típusú gyerekfelügyeleti rendszer lesz, amiben, bízunk benne, hogy még a kis településeken is meg tudják a családok szervezni azt az önkormányzattal és az állami segítséggel, hogy a gyermek napközben jó helyen van és az édesanya el tud menni dolgozni és dolgoznak és gyermeket nevelnek a családok.

Ez egy olyan ideális kapcsolat, amire ma már szüksége van azoknak, akik a 21. században szeretnének gyermeket nevelni.

Mv: Miniszter úr, köszönöm szépen, hogy eljött hozzánk!

Balog Zoltán: Köszönöm az érdeklődését!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter