Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság

2012. Már. 29. Egyéb | Hozzászólások

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság 2012. március 29-én. A bizottsági ülésen első olvasatban megtárgyalták a 2011-es évre előirányzott feladataik és a stratégiában lévő beavatkozási területekre irányuló intézkedések értékelését.

A „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia célja, hogy egy generáció alatt jelentősen csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységének arányát, felszámolja a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáit, átalakítsa azokat a mechanizmusokat és intézményeket, amelyek ma újratermelik a szegénységet és a szociális kizáródást.

A Bizottság megtárgyalta a stratégiához kapcsolódóan benyújtott éves jelentést, mely a következő szakterületeket érintő intézkedésekre terjed ki:

  1. foglalkoztatás, munkaerő-piaci helyzet javítása;
  2. a gyermekes családok anyagi helyzetének javítását szolgáló ellátások fejlesztése;
  3. lakhatás;
  4. képességek kibontakoztatását, a sikeres iskolai pályafutást segítő
  5. intézmények és szolgáltatások, szegregáció megszüntetése;
  6. gyermekes családokat célzó személyes szolgáltatások és szakellátások fejlesztése;

  7. az egészségesebb gyermekkor biztosítása.

A jelentéstervezet megtárgyalást követően elfogadásra előkészítendő végleges jelentés az ülésen elhangzott észrevételeket beépítve különböző beavatkozási területek mentén összegezi majd azon intézkedéseket, amelyek a gyermekszegénység elleni küzdelmet szolgálták. A bizottság civil, valamint kormányzati tagjai kiemelték, hogy a foglalkoztatás az egyik leghangsúlyosabb elem a szegénység mérséklésében. Cél hogy ne elsősorban segélyt, hanem munkát adjon a tartósan munkanélkülieknek. Nagy jelentőségű fejleményként értékelték, hogy 2011-ben megalakult a Gyermekbiztonsági Tanács, melynek munkáját az Országos Gyermekegészségügyi Intézet koordinálja. Szintén jelentőséggel bír, hogy az elmúlt évben létre jött a témával foglalkozó első magyar nyelvű honlap, a www.gyermekbantalmazas.hu.

A Bizottság által megtárgyalt jelentéstervezetből kiderül: a 18 éven aluliak száma 2011. január 1-én 1.797.955 fő volt, arányuk az össznépességen belül 18,0 százalék. A szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek segítése csak a szülők bevonásával együtt lehet sikeres. A hátrányos helyzetű családok gondozásában, a gyermekeket veszélyeztető helyzetek kialakulásának megelőzésében, megszüntetésében így az ágazatközi együttműködésnek kitüntetett szerepe van, ami határozott kormányzati koordinációt igényel.

A problémák egységes kezelését a szegénység szempontjából érintett fő célcsoportok közti jelentős átfedés indokolja, hiszen a mintegy 750 ezer fősre becsülhető roma népességen belül körülbelül 500-600 ezerre tehető a mélyszegénységben élők száma, és a szegénységi küszöb alatt 400 ezer gyermek él, akiknek legalább fele roma származású.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának koordinációjában az uniós roma keretrendszer céljaihoz illeszkedő Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia elkészítésének fő célja az volt, hogy integrálja, kiegészítse, és egységes célrendszerben kezelje a szegénység szempontjából meghatározó speciális problématerületi – a gyermekszegénységet, romaügyet, hátrányos helyzetű térségeket érintő ­– stratégiákat és előmozdítsa a szükséges ágazatközi megközelítések hatékonyabb érvényesülését.

Ezzel összefüggésben a problématerületi stratégiák integrálásának igényéből fakadóan a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát, valamint végrehajtásának 2012-2014. évekre előirányzott kormányzati intézkedési tervéről szóló 1430/2011 (XI. 30.) Korm. határozat összehangoltan beépítette a Kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásba a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia és a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) Stratégiai Tervének megközelítését és céljait, továbbá egy egységes cselekvési tervben kezeli a szegénység szempontjából meghatározó speciális problématerületeket – a gyermekszegénységet, romaügyet, és hátrányos helyzetű térségeket.

Az Értékelő Bizottság ülése a koragyermekkori intervencióra irányuló Biztos Kezdet Gyerekházakkal kapcsolatos kerekasztallal zárult. A résztvevők áttekintették a gyerekházak eddigi eredményeit és javaslatokat fogalmaztak meg a hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatás hosszú távú fenntarthatóságára.

A gyermekszegénység elleni küzdelem további intézkedéseket igényel, melyekre konkrét feladatokat határoz meg a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia

Budapest, 2012. március 29.

Sajtóiroda
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter